MM-kisat muokkaavat salibandyn vaatimustasoa — "Meidän pitää yhdessä ponnistella ja miettiä, miten liigan taso nousee"

Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala lupailee muutosta naisten salibandyliigaan. Liigan pitää auttaa myös maajoukkuetta.

All Over Press

Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala luottaa, että kolme vuoden päästä naisten salibandyliiga on hyvin erinäköinen on kuin nyt. — Uskon, että pelien taso on koventunut, ja myös vaatimustaso yksittäiselle urheilijalle on koventunut, sitä kautta myös maajoukkuepelaajamme ovat kovempia. Kuva on MM-finaalista, jossa Ruotsi oli jälleen Suomea parempi rangaistuslaukauksilla, kuten kaksi vuotta aiemminkin.
Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala luottaa, että kolme vuoden päästä naisten salibandyliiga on hyvin erinäköinen on kuin nyt. — Uskon, että pelien taso on koventunut, ja myös vaatimustaso yksittäiselle urheilijalle on koventunut, sitä kautta myös maajoukkuepelaajamme ovat kovempia. Kuva on MM-finaalista, jossa Ruotsi oli jälleen Suomea parempi rangaistuslaukauksilla, kuten kaksi vuotta aiemminkin.

Salibandyn naisten MM-kilpailut Slovakian Bratislavassa päättyivät reilu viikko sitten ja pelit ovat jälleen jatkuneet kotimaan sarjoissa.

Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala tiivistää MM-turnauksen annin kotimaiselle naissalibandylle niin, että kansainvälisissä peleissä 1 vastaan 1 -pelaaminen korostuu joukkuelajissa koko ajan enemmän.

 Jos haluat pärjätä huipulla, sen osa-alueen pitää olla hyvä. -Jarkko Rantala

— Jos haluat pärjätä huipulla, sen osa-alueen pitää olla hyvä.

Kyse ei ole pelkästä kamppailuvoimasta, vaan pelaaja vastaan pelaaja -pelaaminen on myös taitokysymys.

Rantala painottaa, ettei puhuta pelkästä mailataidosta, vaan myös liikkumisen taidosta, taidosta tehdä pallolle tilaa, jotta pystyy tekemään harhautuksen sekä taidosta tehdä esiharhautus pallottomana.

— Ne kaikki osa-alueet korostuivat kisoissa. Muutkin maat ajattelevat pallottoman pelin pelaaja vastaan pelaaja -lähtöisesti. Se muokkaa myös vaatimuksia meidän yksilöille.

Naisten salibandyliigaan tämä kaikki ei suoraan heijastu, koska kyse on kansainvälisistä peleistä.

— Mutta toivon sen heijastuvan niin, että meidän huippuyksilöt näkevät siellä arkipäivän harjoituksen ja urheilullisuuden merkityksen, mutta myös taidon merkityksen.

Naisten liiga kulkee huonoon suuntaan

Salibandyliitto on asettanut tavoitteen, että vuonna 2028 Suomessa on maailman parhaat pelaajat. Se edellyttää, että Suomessa on myös maailman parhaat sarjat.

Naisten salibandyliiga on liikkunut tällä kaudella vastakkaiseen suuntaan. Pääsarjassa pelaa vain kymmenen joukkuetta, kaksi vähemmän kuin viime kaudella.

Pienempi joukkuemäärä saattaa nostaa sarjan urheilullista tasoa, mutta samanaikaisesti puolet liigaseuroista koki, että kaksinkertainen sarja on riittävästi, joten runkosarjassa pelataan ainoastaan 18 ottelua. Tauot pelien väleissä ovat venyneet viikkojen mittaisiksi.

— Urheilu on aaltoliikettä, mutta tämä kehitys ei varmastikaan ole sellaista kehitystä, mitä olemme halunneet. Toisaalta ainahan kaiken voi ajatella joko uhkana tai mahdollisuutena. Itse koen sen mahdollisuutena, se on herättänyt, Rantala toteaa.

Liigan tasoa pitää nostaa joillain keinoin

Huippu-urheilujohtaja lupailee muutosta naisten liigaan, mutta ei suostu kertomaan, millaista.

— Vielä ei ole aika tulla sen kanssa julkisuuteen, mutta työtä tehdään. Meillä on löytynyt konsensusta, mihin suuntaan ja miten naisten liigaa lähdetään kehittämään. Toivotaan, että jo vuonna 2019 meidän liigamme on vähän erilainen kuin nyt, mikä auttaisi myös maajoukkuetta seuraavissa MM-kisoissa.

Salibandyssä kansainvälinen kenttä on ehkä kapea, mutta kärki terävä. Rantalan mukaan kahden viime vuoden aikana on ollut nähtävissä, että Ruotsin ja Suomen takana Tshekki ja Sveitsi ovat nostaneet omaa tasoaan.

— Naisten salibandyliigan tasoa meidän pitäisi jollain keinoilla nostaa, jotta meillä olisi edellytys pärjätä myös jatkossa kansainvälisillä kentillä. Kun katsotaan tuloksen taakse, meidän maajoukkueemme suoritti kisoissa aika hienosti. Kokonaisuus toimi hyvin, vaikka tuloksena olikin se iänikuinen hopea.

Samanaikaisesti hän ei näe, että naisten liiga olisi kehittynyt samalla tavalla.

— Meidän pitää yhdessä ponnistella ja miettiä, miten liigan taso nousee.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat