Huhtiniemeen voi tulla pumptrack-rata jo kesällä, myös Ruokolahti rakentamassa uutta pyöräilyrataa

Lappeenrannan Huhtiniemeen suunnitellaan yhdistettyä skeittipuistoa ja pumptrack-rataa. Hankkeen kokonaisubudjetti on 250 000 euroa.

Joonas Tapaninen

Imatran Karhumäeltä löytyy päällystetty pumptrack-rata. Arkistokuvassa Tuomas Hietanen Karhumäen radalla.
Imatran Karhumäeltä löytyy päällystetty pumptrack-rata. Arkistokuvassa Tuomas Hietanen Karhumäen radalla.

Etelä-Karjala on saamassa kaksi uutta pyöräilyn pumptrack-rataa. Lappeenrannassa rataa suunnitellaan Huhtiniemeen ja Ruokolahdella Rasilan urheilukentän läheisyyteen.

Pumptrack-radan ideana on hyödyntää etenemisessä pumppaamista eli kehon painonsiirtoa niin, että varsinaista polkemista ei vauhtiin pääsemisen jälkeen tarvita.

Pumptrack-radalla ajetaan tyypillisesti maasto- tai BMX-pyörillä, joihin pumppaaminen kehittää hyödyllisiä ajotaitoja. Pumppaamista käytetään esimerkiksi BMX-kilpailuissa, joka on myös olympialaji, mutta pumptrack on itsessään myös oma kilpalajinsa.

Etelä-Karjalasta pidempi, osin päällystetty pumptrack-rata löytyy ennestään Imatran Karhumäeltä. Lauritsalan urheilukentän laidalla on pienempi, päällystämätön pumptrack.

Lappeenrantaan tulossa Pump'n Sk8

Lappeenrannassa pumptrack-rataa suunnitellaan Huhtiniemen skeittipuiston yhteyteen. Liikuntatoimenjohtaja Pasi Koistinen kertoo kaupungin tiedotteessa, että uusi liikuntapaikka pyritään saamaan käyttöön vuoden 2020 aikana. Rakentaminen alkaisi kesällä.

Suunnitellun liikuntapaikkahankkeen kokonaisbudjetti on 250 000 euroa.

Uutta pumptrack-rataa ja skeittipuistoa suunnitellaan Huhtiniemen vanhan skeittipuiston paikalle. Kaupunki on nimennyt yhdistelmän Pump'n Sk8:ksi.

Lappeenranta järjestää infotilaisuuden skeittipuistosta ja pumptrack-radasta kiinnostuneillle tiistaina 4. helmikuuta Lappeenrannan urheilutalolla.

Trail it

Trail itin havainnekuva Huhtiniemeen suunnitellusta pumptrackista ja skeittipuistosta. Pumptrack on kuvan oikeassa reunassa ja skeittipuisto vasemmassa.
Trail itin havainnekuva Huhtiniemeen suunnitellusta pumptrackista ja skeittipuistosta. Pumptrack on kuvan oikeassa reunassa ja skeittipuisto vasemmassa.

Ruokolahdelle haetaan Leader-rahoitusta

Ruokolahdella pumptrack-rata on suunniteltu rakennettavaksi urheilukentän pohjoispäädyssä olevalle puistokaistaleelle, kertoo Ruokolahden kunnan kunnossapitoinsinööri Antti Suvanto.

Alustavan kustannusarvion mukaan radan hinnaksi on arvioitu yhteensä noin 75 000 euroa, josta kunta maksaa 20 000 euroa. Kunta hakee hankkeeseen Etelä-Karjalan Kärki-Leaderilta rahoitusta, jolla loput kulut olisi tarkoitus kattaa.

Rakentamiseen on tarkoitus käyttää myös talkoolaisia. Kunnanjohtaja Tuomo Sallisen mukaan rakentamiseen on laskettu 500 tuntia henkilötöitä sekä 150 tuntia konetöitä.

Sallinen on neuvotellut konetöistä kahdeksan paikallisen yrittäjän kanssa, joista kaikki ovat lupautuneet auttamaan radan rakentamisessa. Se on erinomainen kädenojennus yrittäjiltä, Sallinen kiittelee.

– Olen varma, että saamme kuntalaisia osallistumaan talkoisiin. Yrittäjien suhtautuminen on ollut poikkeuksellisen myönteistä, Sallinen iloitsee.

Pumptrack-radan rakentaminen on tarkoitus aloittaa keväällä, ja valmista olisi määrä olla elo- tai syyskuussa.

Skeittipuisto liian kallis Ruokolahdelle

Ruokolahden kunta varasi 20 000 euron määrärahan ulkoliikuntapaikan rakentamiseen vuonna 2018. Tarkoituksena oli rakentaa skeittaukseen ja potkulautailuun pyhitetty harrastusalue.

Kun kunta lähti selvittämään asiaa, mutta pian ilmeni, ettei 20 000 eurolla saa rakennettua kovinkaan kummoista skeittiparkkia.

Ruokolahden kunta selvitti myös nuorison mielipidettä asiaan kuulemistilaisuudella.

Skeittiparkkia myönteisemmän vastaanoton sai pumptrackin rakentaminen.

Luetuimmat