Asiantuntijan mielestä Johannes Klæbo on juuri nyt maailman nopein hiihtäjä jyrkässä mäessä — "Jalat liikkuvat hänellä nopeasti, eivätkä kaikki hiihtäjät siihen pääse"

AOP

Johannes Klæbo loikki Rukan maailmancupin nousuissa muilta karkuun ja oli etenkin sprintissä ylivoimainen.

Urheilufysiologian ja hiihdon asiantuntija Ville Vesterinen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta kuvaa Johannes Klæbon hiihtoa nousuissa silminnähden erilaiseksi kuin muilla.

Hiihdossa vauhdit ovat varmasti kasvaneet kestävyyslajeista kaikkein eniten. — Ville Vesterinen

— Aikaisemmin se on ollut kaikilla hiihdonomaista juoksua, mutta kanta ei nouse takana. Klæbon jalkatyö on hyvin lähellä juoksua eli kantapää nousee selkeästi korkeammalle.

— Vuorohiihdossahan olennaista on se liuku.

Vesterinen uskoo, että Klæbo on nyt maailman nopein hiihtäjä jyrkässä mäessä.

— Pitemmällä matkalla taloudellisuus on huomattavasti tärkeämpää kuin se, että voitetaan jossain kohdassa puoli sekuntia.

— Se ei ole ainoastaan tekniikkakysymys. Jalat liikkuvat hänellä nopeasti, eivätkä kaikki hiihtäjät siihen pääse, vaikka tekniikka olisi. Fyysiset ominaisuudet ovat taustalla yhdistettynä tekniikkaan.

Hapoilla jo valmiiksi

Sprintissä mäkiosuus tulee, kun on jo hiihdetty kolmisen minuuttia.

— Maitohappoa on kertynyt lihaksistoon, mutta siitä huolimatta jalat toimivat nopeasti eli myös anaerobiset ja kestävyysominaisuudet ovat sillä tasolla, että voi näin tehdä, Vesterinen analysoi Klæboa.

Tekniset hiihtäjät voivat omaksua juoksuloikan, mutta jos joku on vuosikymmeniä hionut omaa hiihtotapaansa, muutos ei ole helppo.

Ylävartalon voimaa

Vielä suurempi hiihdon mullistaja on Vesterisen mielestä ollut tasatyöntö. Nyt sitä joudutaan jo rajoittamaan säännöillä kisoissa.

— Hiihtovauhdit ovat kasvaneet tosi paljon, koska välineet ovat kehittyneet, maastot ovat muuttuneet. Hiihdetään lyhyempiä ratoja, eikä ole niin pitkiä nousuja.

Kovan vauhdin tekniikalle ja ylävartalon voimaominaisuuksille se asettaa kovat vaatimukset. Puhutaan jo eri lajista kuin menneillä vuosikymmenillä.

— Hiihdossa vauhdit ovat varmasti kasvaneet kestävyyslajeista kaikkein eniten.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat