Simo Lipsanen otti neljännen maaotteluvoittonsa, Alisa Vainio veti kauden parhaaseensa ja Aku Partanen käveli SE:n

Viimeinen rutistus ja viimeinen laji 1500 metriä nostivat Topi Raitasen johdolla Suomen miehet tasatilanteesta ohi Ruotsin.

AOP/Mika Kylmäniemi

Simo Lipsanen otti neljännen perättäisen maaotteluvoiton kolmiloikassa.
Simo Lipsanen otti neljännen perättäisen maaotteluvoiton kolmiloikassa.

Topi Raitanen päätti mahtavan kautensa Ruotsi ottelun ratkaisijana. Estejuoksija puristi väkisin 1500 metrin voittajaksi. Raitasen takana jokainen suomalainen, Joonas Rinne ja Tuomo Salonen, voitti ”oman” vastustajansa ja maaotteluvoitto oli siinä.

Suomi voitti miesten maaottelun 206—202. Naisissa Ruotsi oli parempi 216—194.

Loikkaajat vahvoja

Ruotsi aloitti päivän vahvasti, mutta kolmiloikkaajat palauttivat jännityksen miesten otteluun Simo Lipsasen johdolla, kun lappeenrantalaisen takana Topias Koukkula ja toinen LUM:n loikkija Arttu Tyystjärvi jättivät kaikki ruotsalaiset taakseen.

Kaksi onnistunutta hyppyä tehneen Lipsasen voittotulos oli 16,31 ja Tyystjärven paras tulos 15,29. Lipsanen voitti Ratinan 16 asteen syyssäässä oman lajinsa maaottelussa jo neljäntenä vuonna peräkkäin.

Myös loppupään laji keihäs päättyi Suomen kolmoisvoittoon. Antti Ruuskasen voittoheitto kantoi 82,25 metriä.

Jussi Saarinen

Alisa Vainio veti pitkään kymppiä, mutta taipui kakkoseksi. Oma ennätys jäi vielä voimaan, mutta kauden paras aika syntyi.
Alisa Vainio veti pitkään kymppiä, mutta taipui kakkoseksi. Oma ennätys jäi vielä voimaan, mutta kauden paras aika syntyi.

Alisa veti taas

Alisa Vainio jatkoi kympillä siitä, millä hän perjantain 5000 metriä aloitti, eli kärkeen vaan. Vainio taivalsi reippaasti muita edellä yhdessä Charlotta Fougbergin kanssa. Ruotsalaisen tällä kaudella juoksema ennätys oli ennen kisaa 32.43,04 ja Vainion paras noteeraus 45 sekuntia heikompi.

Fougberg lähti lopulta omille teilleen hyvissä ajoin ennen maalia ja juoksi uuden ennätyksensä 32.34,47. Alisa Vainio juoksi hänen takanaan selvästi kauden parhaan aikansa 33.05,11. Hänen ennätysaikansa kympillä on viitisen sekuntia parempi.

Vainio kertoi Ylen haastattelussa, ettei edellispäivän vitonen juuri jaloissa painanut, vaan hän oli palautunut siitä hyvin.

— Se on miun vahvuus, lappeenrantalainen kuvasi haastattelussa

Jo edellispäivän vitonen meni Vainion mukaan käsikirjoituksen mukaan tasaista vauhtia, muut vain irtosivat lopussa.

Edelliskausien haasteet pitävät mielen nöyränä, mutta Vainio lupasi joka tapauksessa antaa kaikkensa tulevaisuudessa harjoittelussa. Harkinnassa on vielä ainakin Joutsenon SM-maraton 22.9.

— Pitää olla kiitollinen jokaisesta treenistä, minkä saa tehty ja nauttia juoksusta. Se on tärkeintä.

Partanen Konosen edelle

Miesten kympin kävelyssä Aku Partanen taivalsi uuden Suomen ennätyksen 38.44,13, mutta joutui taipumaan kakkoseksi. Ruotsin Perseus Karlström oli viitisen sekuntia parempi.

Partanen harmitteli ruotsalaiselle jäämistä, mutta sanoi, että tuskin olisi päässyt niin hyvään aikaan ilman Karlströmin tarjoamaa vastusta. Valmentaja Valentin Konosen ennätys kuitenkin meni rikki.

— Kyllä tässä on hyvät edellytykset seuraavaan kauteen, Partanen sanoi kenttähaastattelussa.

Naisten vitosen kävelyssä LUM:n Elisa Neuvonen oli vahvin ennätyksellään 22.44,56. Suomen kolmoisvoittoon päättyneessä kisassa seurakaveri Tiia Kuikka oli kolmas niin ikään ennätysajalla 23.12,29. Suomi oli kävelymaaottelussa selvästi Ruotsia vahvempi.

Luetuimmat