Kolumni: Doping-panna evää Venäjältä myös suurkisojen järjestämisen, kieltopäätös vain yskii samantien

Kalle Sipiläinen verkkokolumnikuva 2018
Kalle Sipiläinen verkkokolumnikuva 2018

Wadan maanantainen päätös sulkea Venäjä neljäksi vuodeksi urheilun arvokisoista tarkoittaa myös sitä, ettei Venäjällä järjestetä suuria kansainvälisiä urheilutapahtumia eikä maa voi hakea niiden järjestämistä.

Itänaapurille on ollut aina tärkeää esitellä mahtiaan urheilukentillä.

Nyky-Venäjällä suurten urheilutapahtumien järjestämisestä tullut myös merkittävä väline maan julkikuvan ja kansallisen itsetunnon rakentajana.

Siksi kielto on oikeasti merkittävä, ainakin jos se purisi.

Wada on jo täsmentänyt, ettei panna koskisi ensi kesänä Pietarissa pelattavia jalkapallon EM-otteluita eikä Pietarissa vuonna 2021 pelattavaa Mestarien liigan finaalia.

Myös F1-osakilpailu ajetaan Sotshissa edelleen.

Uutistoimisto AFP kertoi, ettei jalkapallon EM-kisoja pidetä antidopingmielessä MM-kisoja vastaavina arvokilpailuina.

Tuntuu, että tältä osalta rangaistusta putoaa pohja samantien pois, ellei Venäjä ole suunnitellut kesäolympialaisten hakemista. Vuonna 2023 Pietarissa pelattavien jääkiekon MM-kisojen kohtalosta ei ole vielä tietoa.

Hämmentävin perustelu Pietarin säilyttämiselle yhtenä EM-isännistä tuli marraskuun lopussa, kun tiedot Venäjää uhkaavasta neljän vuoden pannasta tulivat julki. Uutistoimisto AFP kertoi, ettei jalkapallon EM-kisoja pidetä antidopingmielessä MM-kisoja vastaavina arvokilpailuina.

Ei sitten, vaikka kyse on yhdestä maailman suurimmista urheilutapahtumista, jonka neljä parasta maata edustavat maailman mahtavimman lajin aivan ehdotonta huippua. Käytännössä kyse on jalkapallon MM-kisoista ilman Brasiliaa ja Argentiinaa.

Mielenkiintoinen tilanne on myös edessä, kun aletaan karsia maita vuoden 2022 MM-lopputurnaukseen. Wadan komitean puheenjohtaja Jonathan Taylor on linjannut, että Venäjä voi osallistua MM-karsintoihin, koska niissä ei ratkaista maailmanmestaria.

Lopputurnausta sulkupäätös sen sijaan koskee.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan tehtäväksi jää linjata, miten venäläispelaajista koostuva joukko voi osallistua karsintaan.

Saa nähdä, mitä tästä vielä tulee.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan urheilutoimittaja.

Uusimmat uutiset