Jaakko Hänninen kelaa päämäärätietoisesti kohti ammattipyöräilijän uraa Ranskassa, uusi tiimi on ykkösluokkaa

Ruokolahtelainen kilpapyöräilijä elää unelmaansa Ranskassa.

Mathilde Clouard

Jaakko Hänninen (kesk.) osoitti viime kesänä olevansa voittaja-ainesta raskailla ja vaativilla etapeilla.
Jaakko Hänninen (kesk.) osoitti viime kesänä olevansa voittaja-ainesta raskailla ja vaativilla etapeilla.


Kilpapyöräilijä Jaakko Hänninen, 20, on viettänyt raskaan kilpailukauden jälkeen reilun kuukauden kotimaisemissaan Ruokolahdella leväten ja uuteen kauteen valmistautuen.

Ensi vuonna Hännistä odottaa aiempaa kovempi haaste kilpapyöräilijänä Ranskassa.

Päättyvän vuoden aikana Hänninen ajoi ranskalaisessa kakkosliigan joukkueessa AC Bisontinessa. Jatkossa edustusasun tarjoaa Team Probikeshop Saint-Étienne Loire.

Hänninen on tänä vuonna keskittynyt vain ja ainoastaan kilpapyöräilyyn ja sen vaateisiin ja vähintään pyöräilyssä tarvittavan ranskan opetteluun. Hänninen myöntää, että helmikuusta alkanut kilpailukausi oli rankka, mutta samalla hyvin opettava ja palkitseva jakso.

Ranskasta paluunsa jälkeen Hänninen osallistui MM-kisoihin, kävi lepotauollaan välipalana näyttämänsä tasonsa cyclocrossin SM-kisassa.

Nyt menossa on peruskuntokausi ja 14 päivän leiri ennen joulua Espanjan Mallorcalla. Ensi vuoden alussa edessä on vielä uusi 10 päivän leiri manner-Espanjassa ja Ranskaan Saint-Étienneen Hänninen lähtee tammi-helmikuun vaihteessa.

— Ovat jo kyselleet, milloin pääsisin tulemaan.

Astetta kovempaan tiimiin

AC Bisontine on Ranskassa amatöörien kakkoskategorian tiimi, jossa oli Hännisen lisäksi myös muita ulkomaalaisia ajajia. Saint-Étiennessä Hänninen on ainoa ei-ranskalainen ajaja.

— Tämänkin vuoksi pitää ranskaa vielä hioa reippaasti, jotta tulee juttuun myös muiden ajajien kanssa.

Voit valita reitin, jossa yhtäjaksoista nousua on tunnin ajan. Kipuat mäen päälle ja palauttelet alas.

Saint-Étienne on astetta kovempi tiimi, ykköskategoriaa.

— Kuskien määrä on suurin piiretein yhtä suuri kuin Bisontinessa oli. Taso on varmasti kovempi. Pääsy joukkueeseen on vaikeampaa.

Ykköskategoria tuo helpotusta aivan perusasioihin.

— Rahoitus ja muu tuki on parempi kuin oli tänä vuonna. Saan kaluston tiimiltä. Tavallaan tämä on taas askel lähemmäksi ammattilaisuutta.

Ranska opettanut paljon

Ensimmäinen kausi täysipäiväisenä urheilijana opetti Jaakko Hännistä urheilijana paljon.

— Kehitystä tuli, kun pääsin panostamaan pyöräilyyn täysipäiväisesti. Aiemmin mukana on ollut opiskelut ja viimeksi armeija. Täysipäiväisenä pystyi aivan eri tavalla rytmittämään harjoittelua ja varmistamaan myös riittävän levon saamisen kovan treenijaksonkin aikana.

Hänninen lähti Ranskaan varusmiespalveluksen jälkeen. Harjoittelu koveni, kilpailuja oli enemmän ja ne olivat pitempiä.

— Kaikki oli uutta ja kenties alussa kokonaisrasitusta oli vähän liikaa. Toisaalta pystyn hyvin seuraamaan palautumistani. Panta mittaa yön aikana sykettä, hengitystiheyttä ja vastaavia asioita. Laite kertoo, olenko palautunut edellispäivän rasituksista. Ellen ole, tämä kannattaa huomioida harjoittelussa.

Kun aamulla ei tarvitse herätä kouluun, voi aikatauluttaa päivän tarpeen mukaan.

— Nyt yksi harjoitus saattaa tarkoittaa viittä tuntia pyöräillen. Saint-Etiennessä odottavat aiempaa rajummat maastot. Voit valita reitin, jossa yhtäjaksoista nousua on tunnin ajan. Kipuat mäen päälle ja palauttelet alas.