Aku Partanen valmistautui Kalevan kisojen mestaruuskävelyyn matkustamalla edellispäivänä Italian Alpeilta Jyväskylään: ”Vallu huusi reitin varrelta, että älä lähde revittämään”

AOP/Vesa Pöppönen

Aku Partanen (vas.) voitti 20 kilometrin SM-kultaa lopulta ylivoimaisesti, kun Aleksi Ojala keskeytti ja Jarkko Kinnunen ei lähtenyt kisaan lainkaan.
Aku Partanen (vas.) voitti 20 kilometrin SM-kultaa lopulta ylivoimaisesti, kun Aleksi Ojala keskeytti ja Jarkko Kinnunen ei lähtenyt kisaan lainkaan.

Aku Partasen urakka Jyväskylän Kalevan kisoissa ei päättynyt 20 kilometrin Suomen mestaruuteen. Lappeenrannan Urheilu-Miesten olympiakävijä ohjattiin kisan jälkeen dopingtestiin, jossa hän vietti pitkän tovin.

Suomen ylle parkkeerannut helle oli kuivattanut kilpakävelijän kropan tehokkaasti kisan aikana.

— Näin käy aina, vaikka olin taas tankannut ennen kisaa hyvin ja kisan aikanakin join aika paljon, Partanen kertoo.

Partanen tiesi odottaa kovaa kuumuutta. Hän on kisannut lämpimissä oloissa ennenkin, mutta nyt lisähaastetta elimistölle toi lämpötilan raju vaihtuminen.

Hän saapui Kalevan kisoihin edellispäivänä Italian Livignosta, jossa maajoukkuekävelijät olivat vuoristoleirillä.

Livignossa kahden kilometrin korkeudessa lämpötila oli aamuisin neljästä kahdeksaan astetta. Jyväskylässä mittari kiipesi varjossa 28 asteeseen.

Rankka leiri ja rankka matkustuspäivä eivät olleet ideaali valmistautuminen SM-kisaan.

— Heräsin keskiviikkoaamuna puoli viideltä, matkustin koko päivän ja olin Jyväskylässä hotellilla yhdeksän jälkeen illalla.

Partanen lähti Jyväskylässä varovaisesti liikkeelle ja kiristi vauhtia matkan aikana jonkin verran.

Mestaruustaisto ratkesi varsin pian, kun Urjalan Urheilijoiden olympia- ja MM-kävijä Aleksi Ojala huomasi jo alkukilometreillä, ettei kroppa toiminut leirin jäljiltä normaalisti.

Kun nestekään ei imeytynyt, Ojala keskeytti 12 kilometrin jälkeen.

Partanen on ollut tänä kesänä ennätyskunnossa. Nyt valmentaja Valentin Kononen veti varmuuden vuoksi suitsista.

— Vallu huusi reitin varrelta, että älä lähde revittämään. Ei ollut mitään syytä vetää itseään tilttiin. Pääsin menemään passaillen ja harjoituksenomaisesti. Nyt pääsen palautumaan nopeasti ja tekemään hyvät viimeistelyt ennen Berliiniä.

Berliinin 50 kilometrin EM-starttiin on aikaa kaksi ja puoli viikkoa. Partasella alkaa herkistelyvaihe, johon mahtuu vielä muutama kova 35—40 kilometrin täsmäharjoitus kuninkuusmatkaa ajatellen.

— Suurin työ on tehty. Kovat treenit ovat yhtä kovia kuin tähänkin asti, mutta välipäiviä otamme enemmän, jotta olen varmasti palautunut jokaiseen kovaan treeniin.

Partanen on tehnyt tällä kaudella 5 000 metrin ja 30 kilometrin Suomen ennätykset sekä oman ennätyksensä 50 kilometrillä.

— Tosi hyvältä näyttää. Olen pysynyt terveenä ja tehnyt hyviä harjoituksia läpi kauden. Se on näkynyt hyvinä tuloksina kisoissa. Mitään ongelmia ei ole ollut. Kaikki paikat ovat pysyneet ehjinä.

— Itselläni on tosi luottavainen olo. Perusvireys harjoituksissa on pysynyt hyvänä.

Livignon leirilläkin Partanen pystyi harjoittelemaan nousujohteisesti.

— Viimeiset harjoitukset olivat vauhdillisesti ja sykkeellisesti parhaita.