Savitaipaleen tekonurmen ympärille myös yleisurheilun suorituspaikat – Kunta ostaa kentältä vuoroja 15 vuoden ajan 10 000–15 000 eurolla per vuosi

Turo Ulvinen

Savitaipaleen tekonurmikentällä on pelattu tähän asti vain jalkapalloa. Arkistokuva Sapassi-turnauksesta.
Savitaipaleen tekonurmikentällä on pelattu tähän asti vain jalkapalloa. Arkistokuva Sapassi-turnauksesta.

Savitaipaleella jäähallin vieressä olevalla tekonurmikentälle rakennetaan yleisurheilun suorituspaikkoja. Kentän ympärille tulee 400 metrin juoksuradat, hyppypaikat ja kuulantyöntöpaikka.

Radoista neljä kiertää koko kentän ja etusuoralla on kuusi rataa.

Yleisurheilukentän rakentamisesta vastaa Savitaipaleen Urheilijat. Seurassa hanke katsotaan tarpeelliseksi, koska kunnassa ei ole tällä hetkellä kunnollista harjoittelupaikkaa yleisurheilijoille.

Ajelua Lappeenrantaan

Yleisurheilun harrastajat ovat joutuneet kulkemaan harjoittelemaan Lappeenrantaan.

Yleisurheilukenttä palvelee kaikkia kuntalaisia ja monipuolistaa Savitaipaleen liikuntapuiston palveluja. Kenttää voi hyödyntää myös koululiikunnassa ja järjestää kilpailuja. Muina aikoina kenttä on vapaasti alueen asukkaiden käytössä.

Myös jalkapallo-, jääkiekko-, ja salibandyharrastajille yleisurheilukenttä tarjoaa uuden oheisharjoittelupaikan.

Kustannusarvio selvillä

Kentän rakentamisen kustannusarvio on kilpailutuksen jälkeen 337 000 euroa. Hankehakemuksessa hyväksytty kustannusarvio oli 340 000 euroa, mikä sisältää koneet, laitteet, kaluston ja rakentamisen.

Kaakkois-Suomen ely-keskus on myöntänyt kentän rakentamiseen 255 000 euron osarahoituksen.

Savitaipaleen kunnanhallitus päätti maanantai-illan kokouksessaan, että se ostaa StU:n esityksen mukaisesti uuden yleisurheilukentän vuoroja vuosina 2021–2025 yhteensä 10 000 eurolla vuosittain ja vuosina 2026–2035 yhteensä 15 000 eurolla per vuosi. Lisäksi kunta vastaa kentän ympärille tehtävistä maansiirtotöistä ja mahdollisista kaapeloinneista juoksuratojen tila- ja rakennustarpet huomioiden. Kunta edellyttää, että muita käyttömaksuja sille ei tule.

Tennishallille etsitään taustavoimia

Savitaipaleen tennishallin toiminnan jatkumiselle pidetään ovea edelleen raollaan.

Hallia pyörittänyt Savitaipaleen liikunta- ja hyvinvointipalvelut Oy (SLH) on ilmoittanut, että toiminta loppuu kesän alkuun mennessä. Kunnan elinkeinokonsultti Tommi Naakka kertoo, että toimintaa jatkamaan etsitään uusia taustavoimia.

Ongelmana ovat olleet hallin lämmityskulut, jotka ovat noin 25 000 euroa vuodessa.

Kulujen alentamiseksi on selvitelty muun muassa ilmasta veteen -lämpöpumppusysteemiä, jonka avulla kustannuksia voitaisiin mahdollisesti pienentää huomattavasti.

Naakan mukaan yhtenä mallina hallin pyörittämiseksi voisivat olla pelioikeusvuorot. Toimintaa jatkamaan perustettaisiin yksityinen osakeyhtiö.

– Toiminnan pitäisi olla tietenkin kannattavaa: Nyt sitä ei voi osoittaa kuin laskelmilla, ja ne kyllä näyttäisivät tällä hetkellä, että se saataisiin kannattavaksi, Naakka kertoo.

SLH:n toimitusjohtajan Esa Vaartajan mukaan ratkaisu tennishallin osalta pitäisi saada huhtikuun aikana.