Liikuntajohtaja Pasi Koistinen esittää monitoimiareenan rakentamista Kisapuistoon – Taustalla ovat seurojen näkemykset:"Jääurheiluun liittyvät tapahtumat pystytään järjestämään toimivasti ja järkevästi"

Lappeenrannan kulttuuri- ja liikuntalautakunta pureskelee ehdotusta ensi viikolla. Myös Liiga-SaiPan kanta keskusta-areenasta saa ymmärrystä.

Lappeenrannan liikuntajohtaja Pasi Koistinen puoltaa nykyisen liigahallin korvaavan areenan rakentamista Kisapuistoon. Arkistokuva.
Lappeenrannan liikuntajohtaja Pasi Koistinen puoltaa nykyisen liigahallin korvaavan areenan rakentamista Kisapuistoon. Arkistokuva.

Lappeenrannan liikuntatoimi kannattaa uuden monitoimiareenan rakentamista Kisapuistoon.

Kyseessä on liikuntajohtaja Pasi Koistisen valmistelema virkamiesesitys, jota kulttuuri- ja liikuntalautakunta käsittelee ensi viikon kokouksessaan.

Liikuntapuolen virkamies puoltaa Kisapuistoa urheiluseuroilta saamiensa lausuntojen perusteella.

– Seurojen lausuntojen perusteella Kisapuiston kokonaisuus, jossa sijaitsevat uusi kilpajäähalli, harjoitushalli sekä UK-areena, muodostavat toimivan rakenteen, jossa jääurheiluun liittyvät tapahtumat pystytään järjestämään toimivasti ja järkevästi, esityksessä todetaan.

Suurin osa Kisapuiston jääajoista jaetaan vuosittain muun muassa jääkiekon, taitoluistelun ja jääpallon junioritoiminnan käyttöön. Nykyisen kilpahallin jääajoista Liiga-SaiPa käyttää noin 20 prosenttia.

Riittävät oheisharjoitustilat yhtenä huolena

Esityksen mukaan Kisapuistossa oheisharjoittelu pystytään myös järjestämään toimivasti ja järkevästi.

Seurat ovat nostaneet voimakkaasti esille tarpeen rakentaa Kisapuistoon jääurheilua tukevat oheisharjoittelutilat, mikäli monitoimiareena päätetään rakentaa keskustaan. Myös uuden harjoitushallin rakentamista väläytellään.

Keskustavaihtoehto koetaan ongelmalliseksi niin logistiikan kuin liikkumisenkin kannalta. Esimerkiksi turnauksissa ja kilpailuissa liikkuminen Kisapuiston ja keskustahallin välillä voisi olla hankalaa.

Lisäksi seurat ovat kantaneet huolta keskusta-areenan oheisharjoittelutilojen, pukuhuoneiden ja varastojen riittävyydestä. Keskustan monitoimiareenassa järjestettäisiin myös mahdollisimman paljon muita tapahtumia, mikä vähentäisi paikan liikuntakäyttöaikaa.

– Nykyinen jäähalli on varattu liikuntakäyttöön lähes 100 prosenttia elokuu–huhtikuu välisenä aikana, esityksessä muistutetaan.

Keskusta ja Kisapuisto vaativat omat henkilöstöt

Mikäli monitoimiareena päätetään rakentaa keskustaan, jääurheiluseurojen tarpeet ja näkemykset toivotaan huomioitavan.

Ehdotuksessa mainitaan lisäksi, että uuden monitoimiareenan käyttömaksuja tulee korottaa kustannusten kattamiseksi. Monitoimiareenan muut käyttömenot tulee myös lisätä liikuntatoimen talousarvioon, jotta muut liikuntapaikat ja liikuntatoiminta voidaan säilyttää vähintään nykyisellä tasolla.

Jäänhoito keskustan monitoimiareenassa vaatii oman kaluston ja henkilöstön, sillä Kisapuiston ja keskusta-areenan jäänhuoltoa ei ole järkevää ja taloudellista hoitaa samalla henkilöstöllä.

Toisaalta esityksessä ymmärretään myös Liiga-SaiPan näkemystä, jonka mukaan keskustavaihtoehto palvelisi heidän tarpeitaan huomattavasti paremmin.

– Liiga-SaiPa Oy:n kanta sijoituspaikkaan on perusteltu ja looginen.

Liikuntajohtajan valmisteleman esityksen kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle esittelee ensi keskiviikkona toimialajohtaja Tuija Willberg. Lautakunnalta lausunto menee eteenpäin tilatoimikunnalle.