Kimpisen gp-kisat ovat Aku Partaselle hyvä välipala — Kisojen onnistumisen vakuudeksi on houkuteltu edustusurheilijoita, kuten Kristiina Mäkelä, Antti Ruuskanen ja Simo Lipsanen

Berliinin hiipuminen on analysoitu ja arvio syyksi on liian reipas ennakkotankkaus. Uusi yritys koittaa torstaina Kimpisellä.

Minna Mänttäri

Kimpisellä on perinteisesti annettu omille urheilijoille mahdollisuus esiintyä yleisön edessä. Kävelijä Aku Partaselle (oik.) se tietää 5000 metrin pikapyrähdystä. Puheenjohtaja Mauri Auvinen on saanut gp-kisaan koottua laadukkaan kotimaisen kattauksen.

Aku Partanen istuu Kimpisen katsomon betoniportaalla ja katselee mietteissään juoksurataa. Berliinin EM-pettymys on analysoitu ja kilpailutuntumaa pitää seuraavaksi yllä Kimpisen 5 000 metriä. 50 kilometrin kävelijälle se on sprintti.

Portaiden yläpäässä Lappeenrannan urheilu-Miesten puheenjohtaja Mauri Auvinen ja markkinointipäällikkö Otto Valavuo katselevat ylemmäs, sillä taivaalle alkavat kertyä tummat pilvet. Kolmena edellisvuonna eliittikisasarjaan kuuluneet kilpailut saivat surkean sään niskaansa.

Auvisen mukaan kilpailujen urheilijabudjetti on kuluineen 50 000—60 000 euroa. Tavoitteena on saada nollatulos varmistettua jo ennen lipunmyynnin osuutta.

— Nyt se on siinä ja siinä, Auvinen kuvaa.

Partanen on viettänyt kuluvan viikon perheensä luona Lappeenrannassa. Samalla eno on nähnyt ensimmäisen kerran siskonsa kesällä syntyneen pojan.

Katse on jo paljon torstaita kauempana. Yleisurheilun MM-kilpailut ovat 2019 Qatarin Dohassa ja vielä isompi huipennus Tokion olympiakisoissa 2020. Molemmissa paikoissa on kuuma.

Berliinin EM-kisojen 50 kilometriä katkesi Partasen kohdalla 38 kilometriin. Kun nesteet eivät imeytyneet kunnolla koko kisan aikana, alkoivat vatsakrampit ja oksennuspyrskäykset ja sen jälkeen loppuivat energiat elimistöstä. Lämpötila hipoi 35 astetta.

— Aina epäonnistuminen tulee vähän puskista, eikä siihen pidäkään valmistautua. Ottaa se varmasti aikansa siitä toipua, mutta vatvominen on turhaa.

Syytä yllättävään ongelmaan Partanen on pohtinut yhdessä valmentajansa Valentin Konosen kanssa. Nesteiden imeytymättömyys on kovista kestävyyslajeista tuttu ongelma, mutta syy saattaa jäädä arvoitukseksi.

— Vähän ehkä turhan tuhti oli etukäteistankkaus kisaan, Partanen miettii.

Tärkeä kilpailutuntuman ylläpitäjä

Kesken jäänyt matka oli urheilijalle kova pettymys, mutta palautuminen siitä oli nopeampaa kuin täyden matkan läpäisy. Sekä Kimpisen pyrähdys että Ruotsi-ottelu ovat Partasen mukaan tärkeitä kilpailutuntuman ylläpitäjiä.

Kun kunto on edelleen vahva, lokakuussa kovaa tulosta haetaan ehkä vielä Saksan mestaruuskisojen 50 kilometriltä. Yleensä täysi matka on tarjolla kävelijöille kilpailukalenterissa vain pari kertaa kaudessa. Siksi kokemusta elimistön toiminnasta kertyy hitaasti.

Partasen keväällä kävelemä ennätys on tämän vuoden maailmantilaston viitonen ja Euroopan tilaston kolmonen ja kertoo kävelijälle, että vauhti on jo maailman huipulla.

— Olen todistanut itselleni, että pystyn kävelemään tällä tasolla.

Kimpisen A-lajeiksi on merkitty miesten 3-loikka ja naisten keihäs. Se tietää sitä, että voittaja saa bonusrahaa 1 000 euroa.

Urheiluliitto lohkaisee mainostilasta oman metrimääränsä, mutta muita kynnysrahoja järjestäjien ei tarvitse maksaa.

Tärkeätä LUM:lle on myös pitää kisakoneisto rasvattuna, sillä vuoden päästä Kimpisellä järjestetään Kalevan Kisat.

Tukeva kaarti edustusurheilijoita

Kimpisen gp-Kisojen onnistumisen vakuudeksi on houkuteltu tukeva kaarti Suomen edustusurheilijoita. Kattauksen pääosassa ovat LUM:n omat urheilijat ja spesiaalilajeihin kerätyt tähdet.

Kävelijä Aku Partasen lisäksi tämän kesän puuttuvaa huipputulosta hakee Simo Lipsanen 3-loikkapaikalta, ja vitosella sopivia vauhdittajia on kerätty Alisa Vainion ympärille. Vainio on toipumassa PM-kisamatkalta Gävlestä saamastaan flunssanpoikasesta ja valmentaja Jarmo Viskarin mukaan tekee päätöksen osallistumisestaan kilpailuun keskiviikkona.

— Päätettiin, että halutaan juosta sillä tasolla, mikä Alisalla on ja hankitaan hänelle mahdollisimman sopiva vastus, Mauri Auvinen kuvaa.

Jokaisen kotimaisen kisan ykköstoiveena on tasokas miesten keihäskisa. Berliinin kävijöiden Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin kanssa kilpailee Viron tasainen yli 85 metrin pommittaja Magnus Kirt. Kolmikon takana Ruotsi-ottelun paikasta heittävät loput suomalaiset.

Naisten kolmiloikassa koukuttajana on yleisurheilijoiden esitaistelijaksi julkisilla puheillaan itsensä nostanut Kristiina Mäkelä. Mäkelä voi pommittaa EM-pettymyksensä taivaan tuuliin Kimpisen lankulta.

Nezirin ympärillä ennätystoiveet

Naisten 100 metrin aidoissa mahdollisuus saada Nooralotta Neziri paikalle selvisi Auvisen mukaan pari viikkoa sitten. Järjestäjät ovat kasanneet A-erään kaikki kotimaiset aiturihuiput ja kirittäjäksi parhaimmillaan 12,64 (2016) juosseen saksalaisen Nadine Hildebrandin.

Tuhannesosalla EM-loppukilpailusta karsiutunut Neziri haluaisi vielä tällä kaudella rikkoa pari vuotta vanhan Suomen ennätyksensä 12,81.

Edesmenneen olympiavoittajan Juha Tiaisen velvoittamana LUM on perinteisesti tarjonnut moukari- ja myös kuularingissä kotimaisille urheilijoille näytön paikan yleisön edessä ja tekee sen taas.

Aikataulu

Kimpisen GP, päälajit:

M Moukari 16.40

M Kuula 17.00

M 5000m ja N 3000m kävely 17.15

N 3-loikka 17.40

N keihäs 18.05

N Kuula 18.25

N 100m aj 18.35

N 5000m 18.45

M 200m 19.10

M Seiväs 19.20

M 3-loikka 19.20

N 400m aj 19.30

M Keihäs 19.35

M 400m aj 19.40

M 5000m 20.05

N 200m 20.30

N 1500m 20.40

M 800m 20.50