Palava halu selostajaksi pienestä pitäen — lappeenrantalainen Juho Kokko opetteli jääkiekkoselostuksen perusteita selostamalla itsekseen harrastesarjan pelejä

Imatran Ketterän peleissä äänessä oleva Juho Kokko laittoi luurit päähänsä ensimmäisen kerran vain 16-vuotiaana. Urheilun suhteen kaikkiruokainen Kokko on selostanyt myös salibandya, jalkapalloa sekä yhden SaiPan liigapelin.

Mika Strandén

Selostustehtäviin valmistautumista helpottaa, jos elää ja hengittää urheilua kuten Juho Kokko. — Yöunet pitää tietysti nukkua, mutta muuten urheilun parissa tulee oltua aika lailla 24/7. Seuraan niin paljon kuin ehdin. Mitään inhokkilajeja ei ole, nuori selostaja kertoo.

Urheilijan tavoin urheiluselostaja kipuaa askel askeleelta korkeammalle tasolle. Imatran Ketterän Mestis-pelejä Elisa Viihde Sportille ja Fanseat-palveluun selostava Juho Kokko, 18, selosti ala-asteikäisenä kavereiden pihapelejä ja television urheilulähetyksiä laittamalla vastaanottimen äänettömälle.

Jääkiekkoselostuksen perusteita hän opetteli käytännön kautta. Kokko marssi jäähalliin seuraamaan harrastesarjan peliä ja alkoi selostaa. Vieressä kaveri striimasi lähetystä Youtubeen.

Leijonapelit olisivat varmaan eri asia, mutta Mestis- tai liigapeleissä objektiivisuus on ihan ehdoton juttu.

— Se on oikeastaan ainut tapa, jolla voi treenata. Olin saanut pelinumerot tietooni, ja sitä kautta oppi selostamisen perusideaa, sillä periaatteessahan laji on sama. Pelaajat liikkuvat siellä kuin oikeassa pelissä, Kokko kertoo.

Ihan ensimmäisen selostusharjoituksensa nuorukainen teki hallin mikrofonilla, joten ääni kaikui hallissa.

— Taitoluistelijoilla oli treenit toisella puolella, he eivät oikein tykänneet siitä.

Harrastelätkävedot poikivat ensimmäisen työtehtävän

Youtubeen ladatut harrastekiekkoselostukset poikivat Kokolle ensimmäisen työtehtävän keväällä 2016. Ketterä ja Rovaniemen Kiekko pelasivat Mestis-karsintoja, ja Elisa Viihde Sportin lähetyksiin tarvittiin selostaja Imatralle.

— Ketterän toiminnanjohtaja Sillanvuon Tomi oli kuunnellut niitä harrastelätkävetoja. Ja harrastelätkäselostus pistettiin menemään myös työnäytteenä Elisalle, ja se meni läpi. Siitä se sitten lähti. Ei tullut Mestis-nousua silloin, mutta Suomi-sarjan pelejä tuli selostettua viime kaudella, Kokko kertoo.

Ennen karsintapelejä selvisi, että Kokko oli tuolloin vasta 16-vuotias. Aluksi hämmästeltiin, voiko niin nuorta poikaa laskea luureihin. Selostajalla ei myöskään ollut ajokorttia, ja töihin piti matkata Lappeenrannasta.

— Pitää antaa kiitokset kotiväelle, he kuskailivat. Joskus tulin Ketterän maalivahtivalmentaja Petteri Koskisen kyydissä. Nyt on helppo mennä, kun on ajokortti.

— Kun ensimmäisiä pelejä pääsi tekemään, tuli tunne, että tätä haluan tehdä. Jos pääsen urheilun parissa tulevaisuudessa työskentelemään, se olisi ihan huippujuttu.

Futiksessa selostajalla pitää riittää tarinoita

Tällä hetkellä selostuksia on takana yhteensä 37. Freelancer-pohjalta myös videohaastatteluja ja juttuja seurojen kotisivuille tekevä Kokko ei vierasta mitään lajeja, vaikka toistaiseksi hänen kaikki urheiluun liittyvät työkeikat ovat olleet palloilulajeista.

Viime kaudella hän selosti muutaman salibandyliigan ottelun Lappeenrannassa ja Lahdessa. Kesällä hän antoi äänensä HuuhkajaTV:lle Joensuussa pelatussa jalkapallon Regions-cupin puolivälieräottelussa.

— Halusin nähdä, pystynkö selostamaan futista. Ne ovat lätkän kanssa kuitenkin kaksi eri lajia. Ihan hyvä fiilis siitä jäi.

Jalkapallon Kokko on kokenut toistaiseksi hankalimmaksi lajiksi selostaa.

— Lätkä ja salibandy ovat nopeatempoisia lajeja. Futiksessa selostajalla pitää olla tosi paljon tarinaa. Sellainen nopeatempoinen selostus ei toimi, mutta mukava oli selostaa, kun sattui vielä tasainen peli.

Viime viikolla Kokko saavutti yhden hänelle tärkeän merkkipaalun, kun hän pääsi Ruutu-palvelussa ääneen SaiPan ja Pelicansin liigaottelussa.

Nuoren selostajan suurin haave selviää, kun seuraa häntä Twitterissä. Kokko kommentoi aktiivisesti F1-maailman tapahtumia.

— Kuvatodisteita löytyy, että Mika Häkkisen ajoja olen seurannut niin pienenä, etten edes muista itse niistä mitään. Sen muistan, että vuodesta 2004 lähtien varmaan vain muutama kisa on jäänyt välistä.

Pienenä hän asetti ykköstavoitteekseen olla joku päivä formulaselostaja.

— Jääkiekkoliigan ja maajoukkuepelien selostaminen kiinnostaa myös. Mutta olen avoin ihan kaikille lajeille.

Kollegoilta palautetta selostusklipeillä

Kimpisen lukiolaisella on menossa abivuosi. Sen jälkeen nuori selostaja aikoo hankkia alan koulutusta, todennäköisesti Helsingissä.

Tähän mennessä Juho Kokko on lähettänyt klippejä selostuksistaan kokeneemmille kollegoille ja pyytänyt palautetta.

Alussa kehitettävää oli etenkin kielen kanssa. Täytesanat vilisivät selostuksissa.

— Sinne, tonne... pidemmän päälle se alkaa kuulostaa aika rasittavalta. Siitä otin kopin. Ykkösprioriteettini on, että selostus olisi mahdollisimman oikeakielistä ja sujuvaa, eikä toistoja tulisi hirveästi, Kokko kertoo.

— Kaikkia kehityskohteita ei itse huomaa, vaikka tallenteet selostamistani peleistä katson aina läpi ja otan niistä hyvät ja huonot asiat esiin.

Viime keväänä jotkut puolestaan ihmettelivät, kun hän nimesi jääkiekon pelivälineen lötöksi.

— Se ei ilmeisesti ole hirveän yleinen termi kiekossa, mutta monet muutkin selostajat ovat sitä käyttäneet, kun olen kuunnellut maalikoosteita. Tai voi olla, että valmentajat ovat sanoneet, että pantiin lötö pussiin. Tietysti aina miettii, voisiko keksiä jotain omanlaisia ilmaisuja, mutta kynnys niiden käyttämiseen on aika korkea.

Pelipäivänä otteluun valmistautumiseen Kokolla menee aikaa kahdesta neljään tuntia ennakkohaastatteluineen.

— Monesti alkupäivä menee koulussa ja sieltä suoraan hallille. Tietenkin se auttaa tosi paljon, että seuraa joukkuetta ja sarjaa muutenkin. Se on poissa pelipäivän työstä.

Selostaja ei lämpene kotiinpäinvedolle

Nettiaikakaudella urheilulle ja peleille on monia eri lähetyskanavia, ja osan Kokon selostamista lähetyksistä seurat tuottavat itse, mutta kotiinpäinvetoa hän ei harrasta.

— Tein sen heti alussa selväksi. Ne ovat valtakunnallisia lähetyksiä, joiden katsojista valtaosa on vierasfaneja. Leijonapelit olisivat varmaan eri asia, mutta Mestis- tai liigapeleissä objektiivisuus on ihan ehdoton juttu, Kokko paaluttaa.

Nuori selostaja ei edes haluaisi opetella hehkuttamaan pelkästään kotijoukkuetta.

— Sellaisesta olisi hirveän vaikea päästä myöhemmin eroon ja haluan selostajana eteenpäin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet