Ruokolahtelaisen Jaakko Hännisen MM-pronssi maantiepyöräilyssä on suomalaisittain harvinainen saavutus — "Arvostan tämän kyllä korkealle"

AOP

Jaakko Hänninen (oik.) nousi maantiepyöräilyn MM-kisoissa palkintokorokkeelle Belgian Bjorg Lambrechtin (vas.) ja Sveitsin Marc Hirschin kanssa.

Ruokolahtelainen Jaakko Hänninen on voittanut maantiepyöräilyn alle 23-vuotiaiden MM-pronssia Itävallan Innsbruckissa.

Maantieajon MM-kultaa sai Sveitsin Marc Hirschi, joka karkasi kisan viimeisen lenkin lopulla pitkässä alamäessä mestarilliseen irtiottoon.

Hänninen, 21, ratkoi himmeämpien mitalien kohtalon loppukirissä Belgian Bjorg Lambrechtin kanssa. Ruokolahtelainen näytti jo olevan kirissä voitolla, mutta Lambrecht jyräsi viime metreillä renkaansa edelle ja nappasi MM-hopeaa.

— Onhan tämä hieno saavutus. Arvostan tämän kyllä korkealle. Voitto on aina voitto, mutta tämä on paras MM-pronssi, Hänninen kertoi Suomen Pyöräilyn tiedotteessa.

AOP/Daniel Kopatch

Jaakko Hänninen seuraa Lotta Lepistön ja Jukka Vastarannan jalanjälkiä maantiepyöräilyn suomalaisena MM-mitalistina.

Lambrecht ja Hänninen ylittivät maalilinjan 15 sekuntia voittajan jälkeen.

Kilpailu oli tapahtumarikas. Kun maaliin oli matkaa 20 kilometriä, Ukrainan Mark Padun ja Sveitsin Patrick Müller olivat 30 sekunnin etumatkalla pääjoukosta.

Karkulaiset ajettiin seuraavassa nousussa kiinni, minkä jälkeen Hirschi, Hänninen ja Lambrecht irtosivat muista ja mittelivät mitaleista lopulta keskenään.

— Kilpailu meni taktisesti kuten olin suunnitellut.

Alle 23-vuotiaiden MM-mitalit ratkottiin 179,5 kilometrin kisassa, jossa nousumetrejä kertyi 2900.

— Reitti oli raskas, mutta minulle mäkikuskina hyvä. Kuskit tekevät kilpailun, ei reitti.

Kilpailuun starttasi 178 ajajaa 52 maasta. Suurilla pyöräilymailla oli kuuden ajajan joukkueet, mutta Hänninen oli kisan ainoa suomalainen, mikä nostaa suorituksen arvoa.

Suomalaisittain Hännisen saavutus on harvinainen. Lotta Lepistö voitti maantieajon naisten MM-pronssia vuonna 2016 ja Jukka Vastaranta MM-hopeaa juniorien sarjassa vuonna 2002.

Lepistö osallistui Itävallan MM-kisoihin itsekin ja reagoi Hännisen suoritukseen nopeasti Twitterissä.

— Moni ei edes ymmärrä, että kuinka kova oli Jaakon veto. Yhden miehen joukkueella pronssia MM-maantieltä, ihan huikea veto, Lepistö kirjoitti.

MM-mitali on jatkoa Hännisen kirkkaalle kaudelle, joka on sujunut tulosten valossa mainiosti.

Hän valmistautui MM-kisoihin viime viikonloppuna voittamalla kovatasoisen Tour de Gévaudan–Occitanie -kilpailun, jossa hän karkasi irtiottoon Viron kokeneen Rein Taaramäen kanssa ja päihitti Ranskan, Italian ja Espanjan ympäriajojen konkarin loppukirissä.

Näytöt auttavat Hännistä lähitulevaisuuden sopimusneuvotteluissa, joissa lajiväki on arvellut suomalaisen olevan vahvoilla.

Hänninen kilpailee ranskalaisessa Team Ecselissä, jonka kotipaikka on Saint-Étienne. Hän on imatralaisen Tainionkosken Tähden kasvatti ja edustaa nykyisin kotimaassa lahtelaista TWD-Länkeniä.

— Tavoitteet pyöräilijänä ovat vielä edessäpäin. Tämä MM-pronssi voi avata uusia ovia, mutta ei tässä vielä parane henkseleitä paukutella