SaiPan Jussi Markkanen hämmästelee päätöstä siirtää MM-kisat NHL-kokoisiin kaukaloihin — "Minun tietojeni mukaan Liiga tai oikein mikään muukaan eurooppalainen liiga ei ole kannattamassa sitä ajatusta"

Suomen liigaseuroille päätös tuo väistämättä paineita ainakin pohtia kaukalon kaventamista ja pidentämistä. Monissa vanhoissa halleissa etenkin kaukalon pidentäminen voi olla vaikeaa.

Minna Mänttäri

SaiPan toimitusjohtaja, entinen maalivahti Jussi Markkanen pelasi pitkällä urallaan sekä NHL:ssä että Euroopan huippusarjoissa.
SaiPan toimitusjohtaja, entinen maalivahti Jussi Markkanen pelasi pitkällä urallaan sekä NHL:ssä että Euroopan huippusarjoissa.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kertoi keskiviikkona, että MM-kisat ja olympiaturnaus pelataan vuonna 2022 NHL-kokoisessa kaukalossa.

Suomen liigaseuroille päätös tuo väistämättä paineita ainakin pohtia kaukalon kaventamista ja pidentämistä.

Ymmärrän sen pointin, miksi ihannoidaan Pohjois-Amerikassa pelattavaa peliä. Mutta johtuuko se siitä, että pelaajat ovat vain sen verran parempia? — Jussi Markkanen

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkasen mielestä seurojen ei ole helppo seurata IIHF:ää, koska vanhoihin halleihin muutosten tekeminen voi olla haastavaa ja kallista. Lisäksi useimmat hallit ovat kuntien ja kaupunkien omistuksessa.

— Minun tietojeni mukaan Liiga tai oikein mikään muukaan eurooppalainen liiga ei ole kannattamassa sitä ajatusta eikä myöskään CHL, mutta tästä pitää kuulla lisää. Kisapuistoon pidempi kaukalo taitaisi nippa nappa mahtua, mutta tulee mieleen muutama muu halli, jossa pidennys olisi vaikea tehdä, koska katsomot ovat niin lähellä, Markkanen sanoo.

Kaukalon kaventaminen on helpompaa. Eri asia on, miten toimiva halli sen jälkeen olisi, ellei myös katsomoita rakennettaisi ainakin osittain uudelleen.

— Kaventaminen toisi 300—500 alarivin katsomopaikkaa lisää. NHL:ssä ne ovat hyvin haluttuja paikkoja, mutta monissa eurooppalaisissa halleissa alarivipaikat on kaikkein vaikeimpia myydä, Markkanen tietää.

Eurooppalaisen kaukalon leveys vaihtelee

NHL:ssä kaukalon leveys on 26 metriä ja pituus 61 metriä. IIHF:n arvoturnauksissa on käytetty 60 metriä pitkää kaukaloa, jonka leveys voi olla 26—30 metriä.

NHL-kaukalon etuja perustellaan yleensä pelin viihdearvolla: kapeammassa kaukalossa peli on vauhdikkaampaa ja suoraviivaisempaa.

Sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa pitkällä urallaan torjunut Markkanen ei ota suoraan kantaa siihen, kummasta hän itse pitää enemmän.

— Ymmärrän sen pointin, miksi ihannoidaan Pohjois-Amerikassa pelattavaa peliä. Mutta johtuuko se siitä, että pelaajat ovat vain sen verran parempia? Vauhtia siellä on paljon ja hyökkäysalueen koko tuo esimerkiksi ylivoimapeliin vähän lisää, mutta en usko, että se Euroopassa tekisi peliin mitään hirveää muutosta.

Kisapuiston kunnossapitotyönjohtaja Jarmo Tynkkynen puolestaan muistuttaa, että halleissa on muitakin käyttäjäryhmiä. Taitoluistelijat pystyvät kilpailemaan myös pienemmässä NHL-kaukalossa, mutta muodostelmaluistelu lajina kärsisi kapeammasta kaukalosta.

Markkasen tavoin Tynkkynen toteaa, että kaukalon pidentäminen olisi monessa vanhassa hallissa kaventamista haastavampi tehtävä. Kisapuistossa jäädytettävän betonilaatan pituus mahdollistaisi pidennyksen tilan lisäksi.

— Uusissa monitoimihalleissahan on sellaiset järjestelmät, että kaukalon kokoa voidaan tarvittaessa muuttaa, mutta se vie aina muutaman päivän aikaa, Tynkkynen taustoittaa.

Mika Strandén

Kisapuistoon mahtuisi myös kapeampi ja pidempi NHL-kaukalo. Nykyiset turvakaukalon mitat ovat 60 metriä x 28 metriä.
Kisapuistoon mahtuisi myös kapeampi ja pidempi NHL-kaukalo. Nykyiset turvakaukalon mitat ovat 60 metriä x 28 metriä.

Luetuimmat