HIFK ja Kärpät Liigan rikkaat

SM-liigan budjetit ovat euroaikana lähes kaksinkertaistuneet. SaiPan kulubudjetti on sarjassa 12. suurin.

Ensi viikolla alkavan jääkiekon SM-liigan taloudelliset suuntaviivat eivät ole oleellisesti viime talvesta muuttuneet. Kaksi budjetiltaan suurinta joukkuetta ovat edelleen Helsingin IFK ja Oulun Kärpät, IFK:n kokonaisbudjetin ollessa kymppitonnin oululaisia enemmän.

HIFK:n pelaajabudjetti 3,3 miljoonaa euroa on selvästi suurin. Kärppien myös varsin nimekäs miehistö on koottu SM-liigan julkaisemien tietojen mukaan tasan kolmella miljoonalla eurolla.

Neljänneksi suurimmalla budjetilla, 8,66 miljoonalla eurolla operoi Tampereen Tappara, joka on myös totuttu näkemään kärkikahinoissa viime kausina. Tapparan pelaajabudjetti jää Kärpistä vain noin 150 000 euroa.

Pelicans lihonut

Eniten budjettiaan ensi kaudeksi on kasvattanut CHL-otteluihin edennyt Lahden Pelicans. Yli miljoonan lisäyksen myötä vesilinnut kiekkoilevat jo Tapparaa suuremmalla kokonaisbudjetilla, mutta pelaajiin Pelicans käyttää huomattavasti Tapparaa vähemmän. KalPa puolestaan laskee käyttävänsä pelaajiin tällä kaudella 300 000 euroa viime talvea enemmän.

Kiekkoyhtiöiden tapa kirjata kulujaan on kuitenkin kirjava, eivätkä luvut ole automaattisesti vertailukelpoisia.

SaiPalla pieni kiristys

Jyväskylän JYPin viime kauden taloudelliset madonluvut näkyvät myös budjetissa: joukkue on puoli miljoonaa euroa vuoden takaista halvempi.

SaiPa lähtee kauteen 1,9 miljoonan euron pelaajabudjetilla. Summa on viime syksynä ilmoitettua 100 000 euroa pienempi, mutta toimitusjohtaja Jussi Markkasen mukaan se on myös viime kauden lopullinen toteuma, kun hankinnat kesken kauden eivät toteutuneet.

Liiga pursuaa

SM-liiga on liiketoimintana kasvanut 2000-luvulla melkoista tahtia. Kun Suomessa syksyllä 2002 esiteltiin ensimmäistä kertaa liigaseurojen budjetteja euroissa, oli tilanne varsin toisenlainen kuin tänä päivänä.

MTV:n 12. syyskuuta 2002 julkaiseman uutisen otsikkona oli ”SM-liigaseurojen budjetit paisuneet”, mutta tuolloin 13 joukkueen liigassa rahaa laskettiin käytettävän noin 46,3 miljoonaa euroa.

Budjettikuningas oli hallitseva mestari Jokerit 5,55 miljoonalla eurolla Jokerit. Jyväskylän JYP käytti rahaa vain reilut pari miljoonaa euroa.