Pyöräilyä, lenkkeilyä, muuta ulkoilua, lukemista ja opiskelua... Koronaloukkuun jäänyt Catzin koripalloilija Natalie Day pyrkii viettämään mahdollisimman aktiivista elämää Lappeenrannassa

Koripallokausi päättyi ennenaikaisesti, mutta Natalie Dayn paluulento Yhdyvaltoihin lähtee vasta 7. huhtikuuta. Catzin jenkkikolmikosta Erica Covile pääsee kotimatkalle jo tänään torstaina.

Kai Skyttä

Koronavirus päätti Lappeenrannan Catzin pelit kesken kaiken, mutta Natalie Dayn paluulento Yhdysvaltoihin odottaa  vasta kahden ja puolen viikon päässä. Tämänhetkisessä lentojen uudelleenbuukkauskaaoksessa hän ei haluaisi edes lähteä matkustamaan, vaan odottelee kotiinpaluutaan rauhallisin mielin.
Koronavirus päätti Lappeenrannan Catzin pelit kesken kaiken, mutta Natalie Dayn paluulento Yhdysvaltoihin odottaa vasta kahden ja puolen viikon päässä. Tämänhetkisessä lentojen uudelleenbuukkauskaaoksessa hän ei haluaisi edes lähteä matkustamaan, vaan odottelee kotiinpaluutaan rauhallisin mielin.

Catz Lappeenrannan Natalie Day heräsi viikon takaiseen torstaiaamuun hämmentyneenä.

Uutiset kotimaasta kertoivat, että koripallon NBA-liigan pelikausi oli peruttu kokonaan koronavirusepidemian takia.

Pian sen jälkeen tietoja eri urheilusarjojen keskeyttämisistä alkoi tulla eri puolilta maailmaa.

Naisten Korisliiga laitettiin ensin viikoksi jäihin, mutta vuorokautta myöhemmin kausi paketoitiin myös Suomessa.

– Kauden peruuttaminen oli välttämätöntä. Se, mitä tällä hetkellä tapahtuu, on todella ennennäkemätöntä, Day toteaa.

Dayn kanssa Catzin jenkkikolmikon muodostivat tällä kaudella Erica Covile ja Jordan Jones.

Kaikkia kolmea uhkasi ensin jumiutuminen Suomeen. Paluuliput oli hankittu matkatoimiston kautta, eikä ruuhkautunut matkatoimisto ehtinyt selvittää heille aikaistettuja lentoja kotiin.

Lopulta Covilelle löytyi lento, ja hän pääsee lähtemään kotiin tänään torstaina.

Koronauutisten vyörytyksessä mennyt viikko kului pakkaamiseen ja asunnon siivoamiseen, mutta myös television katseluun ja kotitreeneihin.

– On tuntunut vähän vaikealta, etten ole voinut elää normaalia elämää. Ymmärrän kuitenkin, mitä ympärillä tapahtuu ja pyrin olemaan sen takia varovainen ja huomaavainen muita kohtaan, Covile kertoo.

Ensin Washingtoniin, sitten Karibialle

Näillä näkymin Day lentää Yhdysvaltoihin vasta alkuperäisellä paluulennollaan 7. huhtikuuta, Jones muutamaa päivää aiemmin.

Äitini on ollut huolestunut, kuten kaikki äidit varmasti ovat, mutta hän luottaa siihen, että osaan käyttäytyä vastuuntuntoisesti tässä tilanteessa. — Natalie Day

Daylle se sopii hänen omien asumisjärjestelyjensä vuoksi hyvin.

– Menen ensin Washingtoniin, jossa olen pari viikkoa. Sieltä jatkan Karibialle. Tällä hetkellä tilanne tuntuu niin kaaottiselta, etten edes haluaisi lähteä matkustamaan.

Lappeenrannassa kuluu joka tapauksessa vielä kaksi ja puoli viikkoa tilanteessa, jossa ihmiskontakteja tulisi välttää ja elää muutenkin suositusten mukaan.

Sen ajan hän kertoo pyrkivänsä viettämään mahdollisimman aktiivista elämää.

– Pyöräilen, lenkkeilen ja teen vastaavia ulkoaktiviteetteja samalla kun yritän pitää suositeltua etäisyyttä muihin ihmisiin.

Yhdysvaltain Neitsytsaaria maajoukkuetasolla koripallossa edustava Day pitää itsensä kiireisenä myös opiskelemalla ja lukemalla.

– Olimme lähestymässä pudotuspelejä, joten tässä vaiheessa kautta olisin muutenkin pyrkinyt lepuuttelemaan kroppaani, ympäristötekniikkaa ja taloustiedettä opiskeleva Day kertoo.

Sukulaiset Atlantin toisella puolella ovat olleet luonnollisesti yhteyksissä kaukana Suomessa oleskelevaan peluriin.

– Äitini on ollut huolestunut, kuten kaikki äidit varmasti ovat, mutta hän luottaa siihen, että osaan käyttäytyä vastuuntuntoisesti tässä tilanteessa.

Day palasi Lappeenrantaan ja Catziin yhden vuoden tauon jälkeen.

Luonnonmullistuksista ja poikkeustilanteista häntä ei haastatella Etelä-Saimaaseen ensimmäistä kertaa. Syksyllä 2017 hurrikaanit runtelivat hänen läheistensä koteja Karibialla.

Koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta Day toteaa, että Yhdysvalloissa ihmiset tuntuvat valmistautuvan odottamattomaan tilanteeseen kiireisesti.

On tuntunut vähän vaikealta, etten ole voinut elää normaalia elämää. Ymmärrän kuitenkin, mitä ympärillä tapahtuu ja pyrin olemaan sen takia varovainen ja huomaavainen muita kohtaan. — Erica Covile

– Vaikea on sanoa, miten se toteutetaan eri alueilla ja osavaltioissa, mutta päätavoitteena on kuitenkin hidastaa massojen altistumista tälle virukselle.

Yhdysvaltain Neitsytsaarilla on dokumentoitu vasta kaksi koronavirustapausta tähän mennessä. Dayn mukaan kummankin on aiheuttanut Karibialla matkustaneet eurooppalaiset.

– Se tuntuu turhauttavalta, koska itse yritän seurata ohjeita ja pysyttelen erossa perheestäni, mutta jotkut toiset eivät tee samoin, ja se saattaa asettaa asukkaat vaaraan.

Catz joutui kauteen uudessa tilanteessa

Päättyneeseen kauteen Catz lähti uudesta tilanteesta. Joukkueen pitkäaikainen tähtipelaaja ja tukipylväs Elena Melto siirtyi Kotkan Peli-Karhuihin, joten yhdysvaltalaisahvistukset näyttelivät aiempaakin suurempaa roolia joukkueen menestyksessä.

Kai Skyttä

Natalie Day pelasi Catzissa toista kertaa. Ensimmäisen kerran Lappeenrantaan saapuessaan hurrikaanit olivat juuri runnelleet hänen sukulaistensa kotiseutuja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla.
Natalie Day pelasi Catzissa toista kertaa. Ensimmäisen kerran Lappeenrantaan saapuessaan hurrikaanit olivat juuri runnelleet hänen sukulaistensa kotiseutuja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla.

Catzin vaihtopenkki oli myös kultavuosia kapeampi ja nuorempi.

Syksy ei luvannut hyvää, mutta Catz paransi otteitaan kauden edetessä. Pudotuspeleihin naiskoriksen kestomenestyjä olisi lähtenyt runkosarjan viidenneltä sijalta.

Day oli joukkueensa pisteykkönen yhdessä Covilen kanssa. Molemmat pussittivat lähes identtisellä reilun 18 pisteen keskiarvolla mikä sarjan pistetilastossa toi sijat yhdeksän ja yksitoista.

Levypallotilastossa Covile oli koko Korisliigan ykkönen 14,20 levypallon keskiarvolla.

– Vaikka meillä oli yksi sarjan nuorimmista joukkueista, pärjäsimme ihan hyvin. Meillä oli paljon vastoinkäymisiä, mutta olen ylpeä siitä, miten pystyimme käsittelemään ne, Day summaa.

Catzin pisteykkönen olisi toivonut, että joukkue olisi päässyt näyttämään kyntensä pudotuspeleissä.

– Tulen kaipaamaan joukkuetovereitani ja henkilöstöä. Toivon, että he pysyvät turvassa.