Lappeenranta maksaa liikuntapaikkojen ylläpidosta, valvonnasta ja siivouksesta ulkopuolisille 130 000 euroa vuodessa – Maksetaanko liikuntapaikkojen hoidosta, vaikka ei olisi töitäkään?

Kai Skyttä

Lappeenranta maksaa hoitokorvauksia haja-asutusalueen hiihtolatujen kunnossapidosta yhteensä 24 000 euroa vuonna 2020.
Lappeenranta maksaa hoitokorvauksia haja-asutusalueen hiihtolatujen kunnossapidosta yhteensä 24 000 euroa vuonna 2020.

Lappeenranta tekee vuosittain kymmeniä hoitosopimuksia ulkoliikuntapaikkojen kunnossapidosta kaukaloista kiekkokaukaloista ja laduista Myllysaaren avantouintipaikkaan. Rahaa siihen käytetään noin 70 000 euroa ja lisäksi koulujen salien valvontaan ja siivoukseen menee 60 000 euroa.

Korvauksilla katetaan kaluston polttoaineet, huollot ja vakuutukset, mutta ei palkkakuluja, vaan työt on tarkoitus tehdä talkoina.

Syyskaudesta 2019 lähtien Kesämäen koulun ja päiväkodin salien, Kourulan palloiluhallin sekä Lauritsalan ja Pontuksen koulujen liikuntasalien valvonnasta iltaisin ja viikonloppuisin on luovuttu.

Maksetaanko ulkoliikuntapaikkojen hoitokorvauksia, vaikka lunta ei ole laduille eikä pakkasta kenttien jäädytykseen, Lappeenrannan liikuntatoimen kunnossapitopäällikkö Juha Rojo?

– Ulkoliikuntapaikkojen hoitokorvauksia maksetaan samansuuruisena riippumatta ko talven olosuhteista, sillä muutoin korvaukset olisi maksettava tuntikorvauksina ja korvaukset vaihtelisivat huomattavasti eri talvina eli korvaukset eivät olisi ennakoitavissa.

Miten sääeste vaikuttaa maksettavaan palkkioon?

– Joinakin lumisina ja kovina pakkastalvina korvaukset eivät riitä kohteiden ylläpitämiseen, mutta erilaiset talvet tasaavat toisensa.

Mitä toimintoja on ulkoistettu?

– Ulkoistettu on lähinnä haja-asutusalueiden eri liikuntapaikat: hiihtoladut, luistelualueet, muut talviurheilupaikat, muut liikuntapaikat; urheilukentät, nurmikentät, uimarannat, vaellusreitit, ulkoilureittien laavut, ampumaurheilukeskuksen ampumaradat, motocrossrata jne. Yhteensä noin 60 kohdetta.

Onko rahoja jouduttu perimään takaisin sen vuoksi, että hoito on laiminlyöty?

– Liikuntatoimen kunnossapitotyönjohto voi tarkistaa harkintansa mukaan kohteiden avustussummia työn määrästä riippuen. Kyseisten haja-asustusalueiden liikuntapaikkojen kunnossapito on mahdollista ainoastaan eri yhdistysten talkootyönä ja pienten hoitokorvausten ansiosta. Kiitokset kaikille talkootyön tekijöille.