Suomen naiset yllättivät ampumahiihtoviestissä ja tavoittelevat vakavasti paikkaa olympialaisiin

Oberhofin viestin seitsemäs sija saattaa tietää sitä, että Imatran Urheilijoiden Venla Lehtonen lähtee olympiakisoihin.

Joonas Tapaninen

Seitsemäs sija Oberhofin viestissä voi tietää Venla Lehtoselle matkaa olympiakisoihin.
Seitsemäs sija Oberhofin viestissä voi tietää Venla Lehtoselle matkaa olympiakisoihin.

Suomen ampumahiihtonaiset olivat lähellä todellista jymy-yllätystä Oberhofissa maailmancupin viestikisassa.

Suomalaiset olivat vielä viimeisen osuuden viimeisellä ampumapaikalla kiinni jopa palkintopallisijasta, mutta joutuivat lopussa tyytymään seitsemänteen sijaa.

Tyytyminen on ehkä väärä sana kuvaamaan parasta viestisijoitusta vuosiin. Pääsy kahdeksan parhaan joukkoon sattaa johtaa siihen, että Suomesta lähtee olympialaisiin myös naisten viestijoukkue.

Jos ja kun näin käy on Imatran Urheilijoiden Venla Lehtonen vahva ehdokas viestiporukkaan Kaisa MäkäräisenMari Laukkasen ja todennäköisesti myös Laura Toivasen rinnalle. Nelikon näyttö sunnuntaina oli tasapainoinen Oberhofin vaikeissa olosuhteissa.

Venla Lehtonen avasi vahvasti

Imatran Urheilijoiden Venla Lehtosen avausosuus ampumahiihdon maailmancupin naisten viestissä oli lupaava. Lehtonen avasi Suomen viestin ja selvitti ampumapaikat sumuisessa ja tuulisessa säässä ilman sakkokierroksia.

Makuupaikalta Lehtonen joutui käyttämään yhden varapatruunan ja oli tuolloin runsaat 15 sekuntia kärkeä jäljessä. Pystyammmunassa Lehtonen joutui käyttämään kaikki kolme varapatruunaa ja oli tuolloin vajaat minuutin kärkeä Italiaa jäljessä.

Viimeinen kahden kilometrin lenkki oli Lehtoselle kuitenkin raskas ja ero kärkeen kasvoi puoleentoista minuuttiin ennen kuin Kaisa Mäkäräinen pääsi matkaan.

Mäkäräinen nosti kolmanneksi

Kaisa Mäkäräinen otti omalla osuudellaan kärkeä kiinni ja ero makuuammunnan jälkeen kisan johdossa olleeseen Italian Dorothea Wiereriin oli enää runsas minuutti.

Pystypaikalta Mäkäräinen käytti yhden varapatruunan ja nosti Suomen siinä vaiheessa kuudenneksi 54 sekuntia kärkeä jäljessä.

Vaihdossa Mäkäräinen oli jo kolmas ja ero kärjessä olleeseen Italiaan oli enää runsaat 35 sekuntia, kun Mari Laukkanen pääsi matkaan.

Laukkasen vire löytyi

Mari Laukkanen oli omalla osuudellaan myös hyvässä vireessä. Makuulta hän käytti yhden varapatruunan, pystyssä laikat tippuivat lippaalta.

Laukkasen esityksessä oli jotain samaa kuin viime kauden lopulla, jolloin suomalainen oli maailmancupissa koko ajan kärkiporukassa.

Laukkanen tuli vaihtoon kolmantena kärkeen nousseesta Ranskasta vain reilut 25 sekuntia jääneenä.

Viimeinen laukaus jumitti

Suomen ankkurina oli Laura Toivanen. Toivanen ampui makuuammunnassa laikat alas kahdella varapatruunan avustuksella ja Suomi oli tässä vaiheessa viides runsaat minuutti kärjestä jääneenä.

Toivanen tuli pystypaikalle viidentenä ja ampui neljä taulua pikatahdilla alas. Lippaan viides laukaus meni kuitenkin ohi ja ohi menivät myös kaikki varapatruunat.

Suomi putosi seitsemännelle sijalle. Tämän sijan Toivanen pystyi myös pitämään maaliin saakka.

Suomen taakse jäivät muun muassa Norja, Tshekki ja Puola.

Kisan voitti Ranska, Saksa oli toinen ja Ruotsi kolmas.