NST ja PoNoVo alkavat rakentaa tulevaisuutta Lappeenrannan salibandylle yhteistyöllä, Otto Moilanen palaa Lappeenrantaan

NST Lappeenranta ja Pontuksen Nouseva Voima haluavat saada yhdessä salibandysta nykyistäkin elinvoimaisemman lajin Lappeenrannassa.

Marleena Liikkanen

NST:n Santeri Raatarila, PoNoVon Mikko Markkanen, NST:n Ville Kuusela ja PoNoVon Riku Rissanen ovat lappeenrantalaisen salibandyn seuratoiminnan moottoreita.
NST:n Santeri Raatarila, PoNoVon Mikko Markkanen, NST:n Ville Kuusela ja PoNoVon Riku Rissanen ovat lappeenrantalaisen salibandyn seuratoiminnan moottoreita.

Lappeenrannan salibandyssa orastaa uuden alku. NST Lappeenranta ja Pontuksen Nouseva Voima alkavat tehdä yhteistyötä lappeenrantalaisen salibandyn tulevaisuuden hyväksi.

Aiemmin NST ja PoNoVo ovat eläneet ja kehittäneet toimintaansa rinnakkain mutta erillään. Nyt seurat etsivät yhdessä keinoja, joilla ne saisivat salibandysta nykyistäkin elinvoimaisemman, vetovoimaisemman ja merkittävämmän lajin Lappeenrannan seudulla.

Yhteistyö käynnistyy NST:n ja PoNoVon edustus- ja aikuistoiminnassa sekä vanhimmissa juniori-ikäluokissa, jonka jalostuksessa suuri rooli on PoNoVon juniorikoordinaattorina aloittavalla Olli Englundilla.

— NST:n ja PoNoVon miesten edustusjoukkueet tekevät farmisopimuksen ja treenaavat kesän käytännössä yhdessä, NST:n hallituksen jäsen Ville Kuusela kertoo.

Edustustasolla yhteistyötä rakentavat uudet päävalmentajat NST:n Santeri Raatarila ja PoNoVon Otto Moilanen, joka muuttaa kotikaupunkiinsa pitkän tauon jälkeen.

Moilanen päätti menestyksekkään peliuransa lopullisesti vuonna 2014, jonka jälkeen hän palasi perheineen Sveitsiin.

Päättyneellä kaudella Moilanen valmensi Sveitsin NLB-liigan Ad Astra Sarnenia, mitä ennen hän toimi Zug Unitedin urheilujohtajana.

Kilpailu kiristyy, toimintaa kehitettävä

NST:n hallituksen jäsen Mika Valtonen on pitkän linjan juniorivalmentajana nähnyt, kuinka kilpailu salibandyn huipputasolla on kiristynyt suurten kaupunkiseutujen seurojen kehitettyä toimintaansa.

Sen sijaan Lappeenrannassa on ollut viime vuosina katkoksia vanhimpien juniori-ikäluokkien yltämisessä SM-tasolle.

— Katsoimme, että jotain pitää tehdä, jotta saamme siihen polkuun jatkuvuutta. Yhteistyön käynnistäminen on ensimmäinen avaus, Valtonen toteaa.

Osasyy junioripolun katkoihin on ollut salibandysta kiinnostuneiden juniorien jakautuminen paikallisesti kahteen seuraan.

Etelä-Karjalasta on kasvanut jo iso joukko salibandyn MM-mitalisteja. Yksi peruste NST:n ja PoNoVon yhteistyölle on edesauttaa, että huippupelaajaksi voi kehittyä kotikulmilla vastakin.

NST on eteläkarjalaisen huippusalibandyn tienraivaaja ja kuuluu saavutuksiltaan Suomen menestyneimpiin salibandyseuroihin.

PoNoVo on lappeenrannan urheiluseurojen joukossa yksi nykyisen vuosituhannen kirkkaimmista valopilkuista. Pienestä kaupunginosaseurasta on kasvanut yksi kaupungin tärkeimmistä liikuttajista.

Kuusela ja PoNoVon hallituksen jäsen Mikko Markkanen laskevat, että yhteenlaskettuna NST:n ja PoNoVon jäsenmäärä nousee pitkälti yli 700:n ja siten Suomen salibandyseurojen joukossa kymmenen suurimman joukkoon.

— Pitää muistaa, kenelle tätä teemme: näille pelaajille, näille junioreille. Tuemme jatkossakin heidän unelmiaan ja mahdollisuuksiaan, Markkanen toteaa.

PoNoVon hallituksen jäsen Riku Rissanen alleviivaa, että kilpajoukkueet ovat jatkossakin vain yksi osa lappeenrantalaista salibandytoimintaa.

— Pidämme huolta, että jokainen saa harrastaa sellaisessa joukkueessa kuin itse haluaa. Se mahdollisuus turvataan, Rissanen sanoo.

NST ja PoNoVo tiedostavat kilpailevansa harrastajista paikallisesti muiden lajien ja pelaajista valtakunnallisesti muiden salibandyseurojen kanssa.

— Olemme pitkään olleet sellaisessa välitilassa, että miten saisimme tehtyä salibandysta tänne kovan jutun tulevaisuudessa. Olemme toki seuranneet, miten muut lajit toimivat ja miettineet, miten voisimme tehdä asioita eri tavalla ja paremmin. Tunnistimme mahdollisuuden yhteistyöhön, Kuusela toteaa.

Aikuiset olleet erillään, eivät juniorit

PoNoVon Rissanen muistuttaa, että seurat ovat toimineet erillään niissä toimivien aikuisten vuoksi, ei niissä pelaavista junioreista johtuen.

— PoNoVon ja NST:n juniorit ovat kouluissakin ihan samoilla luokilla. Olisi hölmöläisen hommaa, jos minä, Kosi (NST:n joukkueenjohtaja Janne Ruippo) ja Kuusela kyräilisimme, emmekä edes morjenstaisi toisiamme. Onhan meidän aikuistenkin pystyttävä parempaan yhteistyöhön, kun junnut itsekin siihen pystyvät, Rissanen toteaa.

Toisaalta seurojen puuhamiehet tuntevat toisensa jo aikojen takaa. NST:n Kuusela ja PoNoVon Markkanen pelasivat lapsena samassa pihassa. Rissanen ja Valtonen tunnelmoivat sujuvasti salibandyn paikallishistorian alkuvuosia.

— Itseäni kiehtoo ajatus, mihin tämä yhteistyö voi kantaa. Jonain päivänä voisimme olla suurin laji tässä kaupungissa, Rissanen sanoo.

Kuuselan mukaan yksi NST:n ja PoNoVon yhteistyön huipentuma voisi olla, että Lappeenrannassa olisi tulevaisuudessa pärjäävät salibandyn liiga- ja divarijoukkueet sekä SM-mitaleista taistelevat A-, B- ja C-juniori-ikäluokat.

— Sen lisäksi meillä on laaja salibandyn harrastajapiiri näiden seurojen alla, paljon liikkuvia lapsia ja nuoria.

— Tässä on huippuhyviä ja intohimoisia tekijöitä, hyviä ihmisiä. Kun sama jengi puhaltaa yhteen hiileen, tästä tulee kilpailijoillemme aika vaarallinen ryhmittymä, Kuusela sanoo.

Luetuimmat