PEPO jatkaa Mika Heinon käsissä — Craig Hill mukaan valmennusrinkiin

Jalkapallokausi on vielä huipennusta vaille, mutta PEPOn valmennus avasi jo palaverissa pelaajille, miten tulevaa harjoittelua ja joukkuetta rakennetaan.

Mika Strandén

Joel Laitinen (oik.) kirjoitti nimensä kaksivuotisen sopimuksen alle PEPOn palaverin aluksi. Valmentaja Mika Heino jatkaa myös ensi kaudella ja hänellä on optio sopimuksessaan myös kaudesta 2020.
Joel Laitinen (oik.) kirjoitti nimensä kaksivuotisen sopimuksen alle PEPOn palaverin aluksi. Valmentaja Mika Heino jatkaa myös ensi kaudella ja hänellä on optio sopimuksessaan myös kaudesta 2020.

Mika Heino jatkaa PEPOn kakkosessa pelaavan joukkueen valmentajana ensi kaudella. Hänen käsissään on entiseen tapaan myös koko seuran urheilujohtaminen.

Heinon mukaan seuran johdon kanssa keskustellaan vielä, mikä on edustusjoukkueen strategia nuorten pelaajien kehittämisessä, kun myös sarjassa halutaan menestyä ja parantaa sijoitusta. Täsmähankintoja avainpaikoille on todennäköisesti edelleen luvassa.

Kuluneen kauden syksy kirvelee yhä, sillä tavoitteena ollut nousu lipui käsistä sarjan loppuvaiheissa. Ero hyvän ja huonon esityksen välillä oli liian iso.

Pelaajat saavat paljon vastuuta itsensä kehittämisessä. — Mika Heino

— Selkeä nousutavoite meillä oli, mutta ehkä se kääntyi loppupeleissä kasvun kaudeksi. Ei vain oltu valmiita, Heino miettii.

Uutena miehenä valmennusryhmään liittyy myös pelaamista jatkava maalivahti Craig Hill, joka on Heinon aisapari, ei maalivahtivalmentaja. Heinon viime kauden valmennuskumppani Timo Paasolainen siirtyy muihin jalkapalloon liittyviin tehtäviin, joista tiedotetaan myöhemmin.

— Ollaan hyvin aikataulussa, eikä jääty tuleen makaamaan ja surkuttelemaan, Heino kuvaa.

Espanjalais-katalonialaista

Syyspalaverissa Heino avasi viime kauden ryhmälle tulevaa harjoittelua, johon malli haetaan entistä vankemmin Espanjasta, Kataloniasta ja Smart Football -ohjelmasta. Metodilla haastetaan entistä enemmän pelaajia ajattelemaan ja kantamaan vastuuta tekemisestään.

— Se on täydellinen muutos perinteiseen hierarkiseen valmennukseen. Pelaajat saavat paljon vastuuta itsensä kehittämisessä, Heino sanoo.

Kiinnostusta maailmalle

Valmentajan vieressä Lappeenrannan uimahallin takkahuoneessa istuu Joel Laitinen. Nuorten maajoukkuepelaaja on tehnyt kaksivuotisen sopimuksen PEPOn kanssa, mutta lähtee syksyllä vielä Hollantiin lappeenrantalaisten yhteistyöseuran Fortuna Sittardin harjoituksiin. Laitisen ja Hillin lisäksi sopimus on päättyvän kauden joukkueesta Jerry Särkällä.

Heinon mukaan kaikkien viime kauden pelaajien kanssa neuvotellaan ja heidät halutaan pitää. Ulkomaalaisista Jonathan Dunyin ja Alieu Ceesayn kyvyt todennäköisesti katsastetaan liigajoukkueissa, ainakin kiinnostusta on ollut.

Heti kun ymmärsin, että pärjään, kyllä siitä lähti tasainen hyvä kausi. — Joel Laitinen

— Totta kai toivotaan, kuten Joel näytti, että nuoret pelaajat ottavat yhtä lyhyessä ajassa mallia ja nousevat junioreista edustukseen, Heino sanoo.

Nuorelle topparille päättynyt kausi oli henkilökohtaisesti hyvä, mutta joukkueena tavoite jäi saavuttamatta.

— Heti kun ymmärsin, että pärjään, kyllä siitä lähti tasainen hyvä kausi, Laitinen sanoo.

Syksyn hiipumisen syitä hän joutuu hetken miettimään.

— Ei ehkä yksilöinä onnistuttu eikä ehkä kestetty paineita.

Sittard tuttu paikka

Lyseon lukion toisella luokalla oleva Laitinen lähtee kiinnostuneena haistelemaan Hollannin pääsarjaseuran tekemistä, mutta uskoo pelaavansa vielä ensi kauden kotimaassa. Kulttuurishokkia ei enää tule, sillä Laitinen oli Joona Viskarin ja Tuomo Kaltion kanssa samassa paikassa viime keväänä.

Laitisen mukaan taidot riittävät kansainvälisessä vertailussa, mutta haaste on samojen asioiden tekeminen kovemmassa tempossa ja kilpailussa. Kokemus on joka tapauksessa kehittävä, sillä kaikki samanikäiset pelaajat ovat ammattilaisseurassa korkealla tasolla.