Lukiolainen Tuomo Kaltio koki tulleensa elämässään risteykseen, harkitsi ja päätti: urheilu väistyy opiskelun tieltä

Tuomo Kaltio totesi jalkapallon kansainvälisen peliuran olevan kohdallaan epätodennäköinen ja suuntaa energiansa nyt akateemisen uran tavoitteluun.

Antti Kaarto

Tuomo Kaltio (kesk.) pelasi talvella PEPOn riveissä viisi Suomen cupin lohkovaiheen ottelua ja oli mukana vielä kolmessa ensimmäisessä sarjaottelussa. Helmikuussa Kaltio leireili alle 18-vuotiaiden maajoukkueen mukana Eerikkilän urheiluopistolla.

Tuomo Kaltiolla oli joukkuekavereilleen tärkeää asiaa viime perjantain harjoituksissa. PEPO Lappeenrannan keskikenttäpelaaja astui esiin, kertoi lopettavansa jalkapalloilun ja keskittyvänsä jatkossa täysillä opiskeluun.

Kaltio, 17, on tuttu paitsi PEPOn edustusjoukkueesta myös Suomen poikamaajoukkueista. Akateemisen perheen vesa teki päätöksensä pitkän ja perusteellisen harkinnan jälkeen.

— Tavoitteeni jalkapallossa ovat aina olleet ulkomaan kentät. Olen tullut siihen tulokseen, että niiden saavuttaminen ei ole enää todennäköistä. Olen nähnyt järkeväksi panostaa energiani kokonaan kouluun, Kaltio kertoo.

Hänelle oli tärkeää kertoa ratkaisustaan joukkueelleen avoimesti ja kasvotusten, kysymyksiin heti vastaten.

— Päätös ei tosiaan ollut helppo, mutta näen tämän täysin oikeana ja järkevänä ratkaisuna. Tämä on totta kai myös tunteikasta, koska jalkapalloilu on ollut ykkösintohimoni.

Kaltio on harjoitellut jalkapalloa paljon, tarkasti ja analyyttisesti.

— En kuitenkaan ole enää saanut siitä samaan tapaan nautintoa kuin ennen.

PEPOn edustusjoukkueen päävalmentaja Mika Heino on ollut Kaltion valmennuksessa mukana kymmenen vuotta.

Heino kuvailee Kaltiota kypsäksi nuoreksi, joka on pyrkinyt määrätietoisesti kohti tavoitettaan, jalkapallon kansainvälistä tasoa.

Pelaajauran tekeminen Suomessa ei ole ollut Kaltiolle vaihtoehto.

— Kun panostan johonkin asiaan, en halua tehdä sitä puolivaloilla, vaan täysillä, Kaltio sanoo.

Heinon mukaan akateemiselle uralle suuntaaminen on lopulta hyvin Kaltion itsensä näköinen valinta.

— Kunnioitan sitä, miten tyylikkäästi ja ammattimaisesti hän toi asian esille. Tuomon tuntien ymmärrän hänen ratkaisunsa hyvin, Heino sanoo.

Kaltiolla on lukio-opintoja jäljellä kaksi vuotta. Ensimmäiset aineet hän kirjoittaa ensi keväänä.

— Tässä on nyt hyvin aikaa valmistautua niihin ja laittaa kaikki hommat kuntoon.

Hän tähtää oikeus- tai kauppatieteiden opiskelupaikkaan joko Suomessa tai esimerkiksi Yhdysvaltojen yliopistoissa, jos ylioppilastutkinnon tuloksista tulee vain riittävän hyvät.

— Tavoittelen hyvää ja menestyksekästä työuraa.

Kaltio näkee, että tavoitteellisen urheilun parissa opitut taidot ovat hyödyksi myös tavoitteellisessa opiskelussa.

— Jalkapallossa olen oppinut kovan työn merkityksen. Siitä on ollut minulle tosi iso apu ja tulee myös olemaan. Kun tekee hommia, tulostakin tulee.

LauTP-vahti teki samoin

Mika Heinon mieleen tulvahtivat muistot omasta nuoruudesta Tuomo Kaltion kerrottua päätöksestään suunnata jalkapalloon käyttämänsä energia opiskeluun.

Heinon tuolloinen naapuri, hyvä ystävä ja LauTP:n maalivahti Heikki Turppo kävi läpi kaikki nuorisomaajoukkueet ja pelasi Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen maalilla jo 17-vuotiaana.

— Tuolloin hän yllättäen kertoi meille pelaajakavereilleen, että hän lopettaa futiksen ja keskittyy opiskeluihin. Hän on edelleen hyvällä akateemisella uralla, Heino kertoo.

— On hyvä, että itselläni on tämä taustalla, että läheinen ystäväni on tehnyt samanlaisen ratkaisun. Pystyin peilaamaan asiaa ja käsittelemään sitä Tuomon kanssa ihan eri tavalla.

Heino muistuttaa jalkapalloilun kansainvälisen tason ammattilaisuran saavuttamisen olevan kovan työn ja monen yhteensattumankin summa. Huipun tavoittelijoita on maailmassa paljon, joten kilpailu on äärimmäisen kovaa.

— Monen asian pitää loksahtaa kohdalleen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet