Lappeenrannan Urheilu-Miesten Tiia Kuikka huomasi Kiinan MM-kävelyjen kisakylässä maailmanhuippujenkin olevan tavallisia ihmisiä — Seuraavaksi edessä yleisurheilun EM-kisat Berliinissä

Kilpakävelijä Tiia Kuikka kilpailee Berliinin EM-kilpailuissa 50 kilometrin matkalla. Hän valmistautuu koitokseen Italian-leirillä.

Hanna Koikkalainen, Hanna Koikkalainen

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Tiia Kuikka oli toukokuussa ensimmäinen suomalaisnainen arvokisojen 50 kilometrillä. Arkistokuva.
Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Tiia Kuikka oli toukokuussa ensimmäinen suomalaisnainen arvokisojen 50 kilometrillä. Arkistokuva.

Tiia Kuikan harjoittelussa kaikki tähtää tällä hetkellä vahvaan suoritukseen Saksassa. Parikkalan Uukuniemeltä kotoisin oleva kilpakävelijä edustaa Suomea yleisurheilun EM-kilpailuissa Berliinissä 7.—12. elokuuta. Tuolloin hän kilpailee naisten 50 kilometrin matkalla.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Kuikka on parhaillaan valmistautumisleirillä Pohjois-Italiassa Livignon kunnassa. Hänet valittiin joukkueeseen 50 kilometrin SE-tuloksella 4.32.46, joka syntyi toukokuussa kävelyn MM-joukkuekilpailussa Kiinan Taicangissa. Kuikasta tuli tuolloin myös ensimmäinen suomalaisnainen, joka on kilpaillut kyseisen matkan arvokisoissa.

— En ajatellut ollenkaan sitä, että olin ensimmäinen tai jokin uranuurtaja. Mielessä oli vain EM-kisarajan alittaminen, Kuikka kertoo puhelimitse Italiasta.

Kuikka sijoittui 18:nneksi ja oli samalla yhdeksänneksi paras eurooppalainen. Nyt savonlinnalainen osaa ammentaa ensimmäisestä 50 kilometrin arvokisakokemuksestaan oppia Berliiniä varten.

— Vauhdinjako ja tekniikka olivat kunnossa, mutta nesteytyksen ja energian riittämisen osalta on vielä opeteltavaa. Olen kysellyt paljon vinkkejä meidän konkarikävelijöiltä.

Viimeisellä viikolla ennen kisaa ehdin stressata vähän liikaakin. — Tiia Kuikka

Kuikalla oli Kiinassa alkumatkan aikana ongelmia vatsan kanssa, mikä johti vessareissuihin. Loppumatkalle ei meinannut riittää energiaa, vaikka EM-raja rikkoutuikin.

Viidenkympin matkan kävely on myös henkisesti kova koulu. Suoritus vaatii Kuikan mukaan tahtoa ja kovaa mielenlujuutta. Hän tunnustaa jännittäneensä valtavasti ennen suoritustaan Kiinassa.

— Viimeisellä viikolla ennen kisaa ehdin stressata vähän liikaakin, kun ei ollut enää paljon treeniä. Kun kisa viimein alkoi, se oli jopa pieni helpotus siinä mielessä.

Kisakokemus oli muutenkin avartava, sillä Kuikka ei ollut koskaan aikaisemmin käynyt Kiinassa. Tapahtuman puitteet olivat kunnossa.

— Koin ensimmäistä kertaa oikein isojen kisojen meininkiä. Kisakylässä näki päivittäin maailman huippuja, jolloin huomasi heidänkin olevan ihan tavallisia ihmisiä.

— Kilpailun rata oli niin mainio, kuin vain voi olla. Kelikin oli suht inhimillinen kävelyn aikana, sillä lähtiessä oli reilut 20 astetta ja maaliin tullessa noin 23—24, Kuikka muistelee.

Tuomas Tiainen

Tiia Kuikka harjoittelee usein kotiseudullaan Parikkalassa. Kuikka asuu nykyään Savonlinnassa. Arkistokuva.

Vuoristossa tärkeä valmistautumisjakso


Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF lisäsi naisten 50 kilometrin kävelyn arvokisaohjelmaansa vasta viime vuonna. Berliinin-matkaa varten Kuikka ei ole vielä asettanut varsinaista sijoitustavoitetta, mutta toiveissa on ainakin parantaa aikaisemmasta huipputuloksesta.

— En tiedä vielä mitä mieltä valmentaja on, mutta tahdon ainakin parantaa omaa ennätystäni. Vielä ei ole tiedossa, miten osallistujat jakautuvat 20 ja 50 kilometrin matkoille, mutta kärki tulee varmasti menemään kovaa.

— Kuntonikin on mennyt eteenpäin, joten kaikki edellytykset ehjälle suoritukselle pitäisi olla olemassa.

Berliiniin valmistautumisen kannalta tärkein jakso on menossa juuri nyt Italian-leirillä.

— Tällä hetkellä eletään aika lailla sen 50 kilometrin matkan mukaan. Täällä tehdään vielä hyvä määräjakso ja muutama hyvä 35—40 kilometrin lenkki, Kuikka valaisee.

Leirillä asutaan 2 100:n ja kilpaillaan 1 850:n kilometrin korkeudessa. Suosituksen vuoristo-oloissa harjoitteluun Kuikka sai konkarikävelijöiltä. Hän kokeili metodia jo valmistautumisjaksolla Etelä-Afrikassa helmi—maaliskuussa.

— Huomasin, että korkealta laskeutuessa happea tulee todella hyvin. Veriarvoni nousivat myös sen leirin aikana.

Ei vain osallistumaan

Italiasta Kuikka palaa lähes suoraan kisaradoille, nimittäin Kalevan kisojen 10 kilometrin matkalle. Muita kilpailuja ei ole luvassa ennen EM-koitosta.

— Suomessa tehdään vielä sitten jokunen pitkä lenkki, minkä jälkeen onkin luvassa keventelyä ennen kisoja.

Kisareissujen ulkopuolella Kuikka viettää aikaansa kotona Savonlinnassa ja vanhempien luona Parikkalassa. Hän valmistui viime jouluna Kaakkois-Suomen ammattikorkeasta jalkaterapeutiksi, mutta lisäopinnotkin ovat 23-vuotiaalla harkinnassa. Kuikka sai kevään haussa opiskelupaikan XAMK:sta Kotkasta naprapatian koulutukseen, mutta hän ei ole vielä varma ottaako paikan vastaan. Naprapaatit  erikoistuvat tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

Urheilu-uran haaveissa siintävät isoimmat arvokisat.

— Tokion olympialaiset ovat mielessä, samoin kuin Dohan MM-kisat. Tahdon ehdottomasti myös menestyä kisoissa, enkä vain osallistua niihin, Kuikka painottaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet