Pesäpallot nousemassa ilmaan kesäkuussa, lopulliset päätökset IPV:n ja Pesä Ysien sarjakauden käynnistämisestä luvassa ensi viikolla

Pesäpalloliitto odottaa viranomaisilta tarkkoja ohjeita erityistoimenpiteistä, joita kaikkien osallistujien turvallisuus ja terveellisyys otteluissa edellyttävät. IPV:n Jani Valkeapäätä kiinnostaa, miten toimitaan, jos jollain pelaajalla todetaan koronatartunta kesken pelikauden.

Anu Kiljunen

Imatran Pallo-Veikot on päässyt pelaamaan tänä vuonna vasta hallipelejä. Seura teki täksi kaudeksi kovia satsauksia joukkueeseensa, ja nimekkäin tulija on kahdesti vuoden pesäpalloilijaksi valittu Tuomas Jussila.
Imatran Pallo-Veikot on päässyt pelaamaan tänä vuonna vasta hallipelejä. Seura teki täksi kaudeksi kovia satsauksia joukkueeseensa, ja nimekkäin tulija on kahdesti vuoden pesäpalloilijaksi valittu Tuomas Jussila.

Pesäpallokausi pyritään aloittamaan kesäkuussa. Lopulliset päätökset tehdään kuitenkin aluehallintovirastoilta saatujen tarkempien ohjeistusten jälkeen.

– Pesäpalloliitto odottaa viranomaisilta tarkkoja ohjeita erityistoimenpiteistä, joita kaikkien osallistujien turvallisuus ja terveellisyys otteluissa edellyttävät. Kun näihin asioihin saadaan selvyys, pallot nousevat ilmaan heti kesäkuussa. Kaikki valmiudet siihen ovat olemassa, pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta toteaa tiedotteessa.

Pesäpalloliiton liittojohtokunta käsitteli pelikautta 2020 etäkokouksessaan keskiviikkona.

Kesäkuun alussa urheilutapahtumia voi järjestää niin, että läsnä saa olla yli 50 mutta alle 500 ihmistä. Aluehallintovirastot täsmentävät urheilu- ja muiden yleisötapahtumien ehtoja lähiaikoina.

Porrastetusti liikkeelle

Pesäpallossa eri sarjojen kilpailutoiminta alkaisi porrastetusti, mutta tarkemmin liitto aikoo kertoa suunnitelmistaan ensi viikolla. Aiemmin esillä olleiden tietojen perusteella naisten Superpesis, alemmat sarjatasot ja junioripelit alkaisivat jossain vaiheessa kesäkuussa. Miesten superpesiskausi alkaisi aikaisintaan 1. heinäkuuta.

– Mielestäni mitään ei ajankohtia sarjojen alkamisista ei ole vielä päätetty, mutta järjestys on tuo, kertoo Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää.

Hän kuvaa pelien alkamista iloiseksi asiaksi, koska epätietoisuus on pahinta. Toinen puoli on se, että tappiot pitää pystyä minimoimaan. 500 katsojan maksimilla pelaamisessa on riskinsä.

IPV myi ennen keskeytyspäätöstä 480 kausikorttia. Katsojakeskiarvoksi on budjetoitu 1 300.

Miten nopeasti tuloksen saa, jos joku pelaaja käy oireilemaan. Ja mitä sen jälkeen tapahtuu. — Jani Valkeapää

– Eurojen näkökulmasta vaatii aika kovan keskustelun, miten kausi on mahdollista toteuttaa niin, että tappiot pysyvät edes jollain tavoin minimaalisina, jos rajoite pysyy siinä 500:ssä. Elokuustahan meillä ei ole vielä mitään tietoa.

Yhdistyspohjalta toimivat seurat voivat hakea toimintaansa avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöiltä ensi viikon perjantaihin asti. Osakeyhtiöpohjalta toimivat seurat ovat voineet hakea avustusta Business Finlandilta.

"Odotellaan ensi viikkoa"

Lappeenrannan Pesä Ysit vastusti viime viikolla julkaisemassaan kannanotossa pelien aloittamista jo kesäkuussa. Pelaajilta ja valmennukselta kerätyssä palautteessa viruksen aiheuttama terveysuhka koettiin edelleen liian suurena. Pesä Ysien toiminnanjohtaja Ville Lantta ei keskiviikkona tiennyt tarkemmin, milloin naisten Superpesis kesäkuussa alkaisi.

– Odotellaan ensi viikkoa. Tässä vaiheessa en voi muuta kommentoida, Lantta toteaa.

Keskiviikkona Jani Valkeapää totesi Etelä-Saimaassa, että 500 ihmisen rajalla tai katsomon lohkojaolla kikkailu olisi tulella leikkimistä, sillä jo myynnin hoitaminen olisi hyvin hankalaa ahtauden ja käteisen käytön vuoksi.

Yksi hyvin olennainen kysymys on edelleen ratkaisematta: miten toimitaan, jos jollain pelaajalla todetaan koronavirustartunta kesken pelikauden. Pannaanko pelaaja vai peräti koko joukkue karanteeniin ja miten koko sarjakauden silloin käy?

– Sitä on penätty jo pidemmän aikaa, ja se on ihan avainkysymys kesän palloilulajien osalta. Miten nopeasti tuloksen saa, jos joku pelaaja käy oireilemaan. Ja mitä sen jälkeen tapahtuu, jos se on positiivinen, Valkeapää sanoo.

Juttua muokattu kauttaaltaan 6.5.2020 klo 19.45:

Luetuimmat