Jalkapallon junioriseurojen yhteistyö on nyt sopimuksen asteella Etelä-Karjalassa – "Käytännössä keskustellaan, mitä seurat voisivat tehdä yhdessä paremmin"

Seurojen yhteinen pelaajapolku tai talenttiakatemia ovat haaveita, mutta yhteisiä joukkueita on jo nähty.

Mika Strandén

Viheriöllä taistellaan tiukasti, mutta Palloliitto kannustaa alueen seuroja verkostoitumaan entistä tiukemmin, jotta toimintaa saataisiin kehitettyä yhdessä. Kuva Saimaa-turnauksen ottelusta LAUTP -PEPO.
Viheriöllä taistellaan tiukasti, mutta Palloliitto kannustaa alueen seuroja verkostoitumaan entistä tiukemmin, jotta toimintaa saataisiin kehitettyä yhdessä. Kuva Saimaa-turnauksen ottelusta LAUTP -PEPO.

Etelä-Karjalan jalkapallon junioriseurat ovat allekirjoittaneet koko maakunnan kattavan sopimuksen yhteistyöstä. Koordinaattoriseurana toimii PEPO Lappeenranta ja koordinaattorina seurasta Veli-Matti Suoranta. Tiedotteen mukaan tarkoituksena on luoda laadukas pelaajapolku kaikille alaikäisille pelaajille kaikilla tasoilla sukupuoleen katsomatta.

Mukana olevat seurat ovat StU, PaU, KOPA juniorit, LuPo, SiU, LAUTP, PEPO, Joutsenon Kullervo, FC LaPa, TaiKi ja IPS.

LAUTP:n puheenjohtaja Saku Puhakainen jarruttelee ajatuksia suppilon tapaan toimivasta pelaajapolusta, jossa lahjakkaimmat pelaajat siilautuisivat johonkin pääseuraan.

Puhakaisen mukaan nyt solmittu sopimus on ennemminkin aiesopimus yhteistyöstä.

– Käytännössä keskustellaan, mitä seurat voisivat tehdä yhdessä paremmin. Ihan normaali seuratoiminta jatkuu kaikissa seuroissa, Puhakainen kuvaa.

– Seurayhteisön kautta meidän ääntämme ehkä saadaan paremmin kuulumaan, jos haetaan esimerkiksi Palloliiton talenttivalmennustukea alueelle.

Esimerkiksi koordinaattoriseura PEPO voisi olla veturina ja tuen hakija, ja talenttivalmentaja toimisi sen alla, mutta sen omat pelaajamäärät eivät toimintaan yksin riittäisi, Puhakainen kertoo esimerkin.

Palloliitto on kannustanut uuden strategiansa mukaan eri alueiden seuroja nimenomaan verkostoitumaan. Yhteistä valmentajakoulutusta Etelä-Karjalan jalkapalloseurat ovat jo viritelleet.

– Hyvä, että on löytynyt sellainen foorumi, jossa voidaan keskustella ja viedä asioita eteenpäin yhdessä, Puhakainen sanoo.

Valmentajakoulutuksen ja talenttivalmennuksen lisäksi yhteisinä kehityskohteina ovat jalkapallokerhot ja perhefutis, varhaiskasvatus- ja alakoulutoiminta sekä yhteisjoukkueet, joita Etelä-Karjalan junioripuolella on joitakin jo nähty.

Luetuimmat