Arto Vainikaisen paluu oli kuin elokuvista, maestro itse tälläsi ratkaisun jatkoajalla — Otto Moilasen valmentama NST latoi lopussa neljä maalia ilman maalivahtia

Mika Strandén

Arto Vainikainen pelasi ensimmäisen kautensa NST:ssä 2002-2003. Arkistokuva toissa kaudelta.
Arto Vainikainen pelasi ensimmäisen kautensa NST:ssä 2002-2003. Arkistokuva toissa kaudelta.

Arto Vainikaisen paluu valmentajan roolista pelaajaksi muistetaan vielä pitkään. NST:n tikkuinen kausi miesten salibandydivarissa näytti jatkuvan yhtä tikkuisena Limingan Niittomiesten vieraana lauantaina, kunnes lappeenrantalaiset tarjoilivat käsittämättömän loppuhuipennuksen.

NST tykitti kolmannen erän lopussa peräti neljä maalia ilman maalivahtia ja niistä viimeisenä Samuli Huppunen 10—10-tasoitusmaalin rangaistuslaukauksella sekunti ennen kolmannen erän päättymistä.

Vainikainen teki NST:n 9—7-kavennusmaalin ajassa 58.23. Erän viimeisen minuutin alkaessa LNM meni vielä uudelleen kolmen maalin johtoon, kunnes Juuso Kekki teki maalit pelikellon näyttäessä ensin 59.17 ja sitten 59.45.

Vainikaisen comeback-ottelu sai ainoan oikean lopun, kun konkarihyökkääjä viimeisteli itse NST:n voittomaalin jatkoajalla ylivoimalla Huppusen syötöstä.

NST voitti Limingassa sarjakolmosen siis jatkoajan jälkeen maalein 11—10 (3—2, 3—6, 4—2, 1—0).

— Täytyy nostaa kyllä pojille hattua. Ei loppunut usko, vaikka meinasi jo loppua, NST:n vastuuvalmentajana Limingassa toiminut Otto Moilanen toteaa.

Moilanen tuurasi tämän viikon ajan joukkueen varsinaista päävalmentajaa Mika Valtosta, joka on työmatkalla ulkomailla.

NST:n riveihin palanneella Vainikaisella oli maalintekopaikkoja pelin aikana jo aiemminkin, minkä lisäksi valmennus antoi hänelle ylivoima-aikaakin.

— Vainikainen on erittäin hyvässä fyysisessä kunnossa ja fiksu kaveri, joka osaa pelata. On kyllä kova vahvistus NST:lle loppukaudeksi. Tosi hieno juttu.

Huppunen keräsi 2+5 pistettä ja Kekki 4+2. NST:n muut maalintekijät olivat Miro Veijalainen, Mika Hietamäki ja Santeri Kakko, jolle maali oli ensimmäinen divarissa.

— Ne maalit ovat aivan eri maaleja, jotka teet silloin, kun joukkueesi voittaa. Nyt Kekin, Huppusen ja kumppanien maalit olivat niitä voittavia maaleja, joilla kasvetaan koviksi pelimiehiksi.

NST:n peli ailahtelee rajusti

Ennen hurjaa loppukiriään NST oli menettänyt kahdesti kahden maalin johtoaseman ja joutunut kolmen maalin takaa-ajoasemaan hieman ennen kolmannen erän puoliväliä.

— Parhaimmillaan peli oli ihan älyttömän hyvää, mutta se ailahtelee vielä ihan sikana. Tuossa näkyy, että siinä on melkein kymmenen kaveria, jotka ovat pelanneet viime kaudella 2. divaria tai A-junnujen divaria. Hyvää duunia NST:n nuoret pojat ja valmennus ovat kyllä tehneet, Moilanen kehuu.

Moilasen mukaan NST:n olisi pitänyt pystyä hallitsemaan peliä toisen erän alussa kahden maalin johdossa paremmin, mutta ote kirposi osin väärien valmennuksellisten valintojenkin vuoksi.

Liminka teki kolme nopeaa maalia ja Moilanen otti aikalisän.

— Eka erä oli selkeästi meidän. Saimme avattua heidän korkea karvaus juuri niin kuin olimme suunnitelleet ja harjoitelleet, mutta sen jälkeen menimme vähän laukalle. Liminka on kyllä hyvä joukkue.

Mika Valtonen on NST:n penkin takana jälleen keskiviikkona, kun joukkue isännöi peruskorjatussa urheilutalossa Tampereen Kooveeta.

— Salibandy on amatööriurheilua ja silloin on realismia, että päävalmentajallekin voi tulla joskus työreissuja, Moilanen toteaa.