Kolme vaihtoehtoa jäljellä uuden jäähallin sijoituspaikaksi: Lappeenkadun kansi, Kivenkatu Leirissä ja Kisapuisto

Lappeenrannan monitoimijäähallia ja pääasiassa yleisurheilijoille tarkoitettua sisähallia ei rakenneta yhdessä, vaan niitä viedään eteenpäin erillisinä hankkeina.

Mika Strandén

Lappeenkadun vaihtoehdossa neljän kaistan päälle pitäisi rakentaa kansi monitoimijäähallia pohjaksi.
Lappeenkadun vaihtoehdossa neljän kaistan päälle pitäisi rakentaa kansi monitoimijäähallia pohjaksi.

Lappeenrannan uuden monitoimijäähallin sijoitusvaihtoehdoiksi ovat tarkentunut asiaa valmistelleessa ohjausryhmässä Lappeenkatu, Kivenkatu ja Kisapuiston nykyinen urheilualue.

Lappeenkatu olisi niin sanottu kansiareena ja Kivenkatu-vaihtoehto Laptuote-säätiön ja EeKoon omistamien tonttien ja rakennusten kohdalla Leirissä.

— Armilan tiputti monitoimijäähallin osalta juuri valmistunut asemakaavoitus, jossa sinne on kaavoitettu pääasiassa asuinrakentamista. Terveyskeskus poistuu käytöstä vasta vuonna 2022 eli aikataulu tulisi aika pahasti vastaan, ohjausryhmän puheenjohtaja Markus Iitiä sanoo.

Hinta on edelleen kirkastumatta. — Markus Iitiä

Yleisurheilijoille pääasiassa tarkoitettua sisähallia viedään eteenpäin erillisenä hankkeena eli jäähallin ja sisähallin yhdistelmänä rakennettavaa monikerrosrakennelmaa ei suunnitelmissa ole, vaan kaksi erillistä hallia. Jäähallin suunnitelman pohjana on käytetty joka paikassa samaa 5 000 katsojapaikan hallia, mutta kokonaiskustannuksia ei ole sidottu vielä mihinkään suuruusluokkaan.

Vanhan jäähallin korjaaminen ei Iitiän mielestä ole enää vaihtoehto.

— Jos oikein ymmärrän, valtuustossa tehtiin päätös, ettei vanhaa hallia lähdetä korjaamaan, vaan mietitään uuden hallin rakentamista.

Mika Strandén

Kivenkatu on lähellä keskustaa, mutta siellä pitäisi lunastaa yksityisiä maa-alueita ja rakennuksia.
Kivenkatu on lähellä keskustaa, mutta siellä pitäisi lunastaa yksityisiä maa-alueita ja rakennuksia.

Tarkempia kustannuslaskelmia on Iitiän mukaan tarkoitus saada toukokuun aikana. Esimerkiksi tonttien tai lunastettavien rakennusten hinnoista ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen niiden omistajien kanssa, eikä mahdollisiin sijoittajiin ole oltu yhteydessä.

— Tavoitteena on, että kaupungin maksaman hallin hinta on sama joka paikassa. Ympärillä olevat rakennelmat vaikuttavat sitten hintahaarukkaan. Jos joudutaan hirmu kalliilla lunastamaan maata, kustannukset nousevat, Iitiä kuvaa.

Lappeenkadun kansiareenan alta pitäisi lunastaa niin kutsuttu Iskun talo ja suunnitelmista riippuen myös entinen Mutkakadun Nesteen tontti. Kivenkadulta puolestaan Laptuote-säätiön tontti ja rakennus, EeKoon maa-alueet sekä yksityisten maita. Kisapuistossa maat ovat kaupungin omistuksessa.

— Tavoitteena on erityisesti saada elinkeinopoliittinen kaupunkikehityshanke aikaan, jos halli on keskustassa. Jos mennään Kisapuistoon, se tulee hyvin puhtaasti olemaan urheilupaikkahanke.

Laatta kaistojen yli

Lappeenkadun vaihtoehdossa neljän autokaistan päälle pitäisi rakentaa hallin pohjaksi laatta.

— Nyt ei puhuta Tampereen mittakaavasta ollenkaan, vaan kyse on kohtuullisen pienestä laatasta.

Jokainen vaihtoehdoista vaatii kaavamuutoksen.

Mika Strandén

Kisapuistossa uusi jäähalli olisi puhdasta urheilurakentamista, sillä hotellia, asuntoja tai liiketilaa sinne tuskin olisi tulossa.
Kisapuistossa uusi jäähalli olisi puhdasta urheilurakentamista, sillä hotellia, asuntoja tai liiketilaa sinne tuskin olisi tulossa.

Sisähallin sijoituspaikoiksi on kartoitettu Armila, Kivenkatu, Opintie ja Kisapuisto. Myös sen kustannuksista ja paikasta tehdään lopullinen esitys syksyllä kaupunginvaltuustolle, joka tekee päätöksen, kuten montitoimijäähallinkin osalta. Ohjausryhmän työnä on kartoittaa vaihtoehdot ja kustannukset päätösten pohjaksi.

Sisähalli mahtuu pienemmälle alueelle kuin jäähalli, joten vaihtoehtoja on useampia. Lappeenkadun päälle sisähallia ei rakenneta.

— Sisähallistakaan ei ole hinta-arviota. Joitain hintoja on pyöritelty, mutta ei tarkkoja summia, koska tilaohjelmaa ei ole lyöty lukkoon.

Uusimmat uutiset