Nooralotta Neziri, Oliver Helander ja Simo Lipsanen joutuivat Berliinin EM-kisojen jälkeen keräilemään itseään — Kauden viimeisten kisojen alla näyttää taas valoisammalta

Kimpisen nurmelle käveli kuvattavaksi melkein kaksi kolmasosaa suomalaisen yleisurheilun huippukaartista. Torstaina pitäisi taas syntyä tulosta kilpa-areenalla.

Mika Strandén

Taustalla estejuoksija Topi Raitanen vetää harjoituksia lappeenrantalaisjunioreille, kun Nooralotta Neziri, Antti Ruuskanen, Simo Lipsanen ja Oliver Helander asettuvat yhteispotrettiin.
Taustalla estejuoksija Topi Raitanen vetää harjoituksia lappeenrantalaisjunioreille, kun Nooralotta Neziri, Antti Ruuskanen, Simo Lipsanen ja Oliver Helander asettuvat yhteispotrettiin.

Suomen yleisurheilun huippukaartista 60 prosenttia on Kimpisen nurmella, kun Nooralotta Neziri, Oliver Helander, Antti Ruuskanen ja Simo Lipsanen kyykistyvät kuvattavaksi kisojen pääsponsorin mainostaulun eteen.

Lappeenrannan gp-kisassa ovat mukana arvokisojen mitalitoivoiksi lasketuista vielä Kristiina Mäkelä ja Aku Partanen, mutta he eivät ole SUL:n infossa.

Yhteistä urheilijoille on se, että kauden päätavoitteen jälkeen he ovat joutuneet pari viikkoa keräilemään itseään EM-kisojen aiheuttamasta pettymyksestä. Nezirin finaalipaikka jäi tuhannesosan päähän, Helanderin keihäs alkukarsintaan, Lipsasen ja Mäkelän loikat lensivät alle odotusten ja nesteiden imeytymättömyys uuvutti Partasen.

Vanha herra Ruuskanen pääsi lentämään Berliinistä kotiin vähän kirkkaammalla mielellä. Syksyn 2016 olkapääleikkauksen ja edelliskesän tauon jälkeen kuudes sija ei ehkä ollut huipennus, mutta helpotus se oli.

Mika Strandén

Oliver Helanderin kesällä heitetty 88-metrinen jäisi vielä Tero Pitkämäen kenttäennätyksestä 89,43.
Oliver Helanderin kesällä heitetty 88-metrinen jäisi vielä Tero Pitkämäen kenttäennätyksestä 89,43.

Kehityskohteet löydetty

Nezirin ympärille on rakennettu yksi Kimpisen kisan päälajeista. Naisten pika-aidoissa ovat mukana kaikki kotimaan huiput maustettuna Belgian Eline Beringsilla ja Saksan Nadine Hildebrandilla.

Järjestäjät markkinoivat juoksua Suomen ennätyksen rikkojaisina, mikä aavistuksen yllättää jyväskyläläistyneen pika-aiturin.

— Vaihtelevaa on ollut. Muutama huipputreeni, missä olen juossut ennätystasolla, mutta muutama huonokin treeni ja vähän on tuntunut väsymystä, Neziri sanoo Berliinin jälkeisestä harjoittelusta.

— Jos kyse ei olisi ollut finaalipaikasta, tuhannesosa ei olisi vaikuttanut mitään. Viisi päivää olin ihan muissa maailmoissa, hän kuvaa EM-kisojen finaalipaikan lipumista käsistä ja sanoo, että se oli kova paikka.

Viisi päivää olin ihan muissa maailmoissa. — Nooralotta Neziri

Kovia kansainvälisiä startteja Neziri joka tapauksessa kaipaa, ja Lappeenranta palvelee sitä tavoitetta hyvin. Kun edelliskesä meni ylikunnon vuoksi kokonaan ohi, paikat kansainvälisissä kisoissa ovat olleet nyt kortilla. Kroatiassa olisi yksi kilpailu tarjolla maaottelun jälkeen, mutta sinne pääsyä Neziri odottaa varasijalla.

Kaikesta huolimatta hänestä hehkuu onnistuneen kauden innostus, eikä oman SE:n (12,81) rikkominen ole mahdoton ajatus.

Syksyn viimeisten kisojen alla polttelee jo ajatus tulevasta harjoituskaudesta. Valmentajaksi vaihtuneen Petteri Jousteen kanssa on löydetty selkeitä kehityskohteita muun muassa lähtökiihdytyksessä, jossa toinen jalka antaa hieman periksi.

— Tässä vaiheessa miettii vaan jo sitä, että pääsisi jo hiomaan noita asioita.

Mika Strandén

Antti Ruuskanen näyttää Oliver Helanderille, mihin suuntaan Kimpisellä heitetään.
Antti Ruuskanen näyttää Oliver Helanderille, mihin suuntaan Kimpisellä heitetään.

Kamera ja Ruuskanen

Mainostaulun edessä laulavat SUL:n viestintäpäällikön Tapio Nevalaisen kamera ja Ruuskasen suu. Pielavetinen on hyvällä tuulella, kuten aina. Hän odottaa vielä paria hyvää kilpailua ennen kuin kesä on ohi.

— Tänä vuonna oli tavoite, että päästään takaisin arvokisoihin ja kunnon tulokseen, Ruuskanen sanoo. Kun kipujakaan ei ole, kaudesta jää positiivinen pohja.

Kauden keihäskomeetta Oliver Helander antaa suosiolla tilaa savolaiselle. Raaseporin mies täräytti SFI:n mestaruuskisoissa 88,02, mutta Berliinissä keihäs sakkasi ja jätti Helanderin alkukarsintaan.

Nuori mies myöntää, että vaikka kyse oli ensimmäisistä aikuisten arvokisoista ja ääneen oli kerrottu tavoite finaalipaikasta, pettymys oli kova. Sen suurempaa analyysia ei asiasta tarvitse enää tehdä.

— Se on mennyttä ja on mukava päästä taas kilpailemaan, Helander sanoo ja muistuttaa, että Ruotsi-ottelukin on hänen ensimmäisensä.

Koko kausia huikean ennätysparannuksen kanssa on ollut enemmän kuin hyvä.

— Jos joku olisi tullut ennakkoon sanomaan, että heität 88 metriä ja voitat Suomen mestaruuden, olisin kyllä ottanut sen vastaan.

Uusimmat uutiset