Kolumni: Paras paikka Lappeenrannan jäähallille

Vesa Salminen

Kolumni: Paras paikka Lappeenrannan jäähallille

Yksinkertaisen, mutta tähän saakka järkevimmän kuulemani kommentin Lappeenrannassa vellovaan jäähallikeskusteluun heitti tennisnelurin alkulämmittelyssä Louhelaisen Martti.

Hän oli lukenut kulttuuri- ja liikuntalautakunnan ja liikuntajohtaja Pasi Koistisen laatiman lausunnon, jonka mukaan jäähalli kannattaa rakentaa Kisapuistoon ja perustelut siihen. Se perustui seuroille tehtyyn kyselyyn.

Se kuulosti järkevältä.

Sitten hän oli lukenut Lappeenrannan johtavien virkamiesten linjauksen, että jäähalli kannattaa rakentaa keskustaan, koska se tuo elämää ja elinvoimaa yrityksille ja pitää SaiPan elinkelpoisena.

Sekin kuulosti järkevältä.

Jotain lisää vai perushalli?

Kerroin jo pari vuotta sitten kolumnissani, että kannatan uuden jäähallin rakentamista keskustaan, mutta jos päädytään Kisapuistoon, riittää kompakti ja halvempi perusliigahalli. Siis jos on varaa.

Kerroin, koska joku olisi kuitenkin alkanut keksiä mielipidettäni rivien välistä.

Keskustan halli toisi lappeenrantalaisille jotain lisää. Kisapuiston halli antaisi kiiltävämpiä pintoja jääurheilun harrastajille.

Se kolmas vaihtoehto on, ettei tehdä mitään, vaan mennään teknisillä korjauksilla hallin käyttöikä loppuun. Sillä valinnalla SaiPa varmaankin kurjistuu, mutta valintahan se on sekin.

Lappeenrannan rahoitusjohtaja Jari Iskanius kertoo viime kädessä, mihin meillä on varaa ja mistä se on pois. Vuosittaiset käyttökulut sekä Kisapuiston että keskustan hallissa ovat niin lähellä toisiaan, 2,7–2,9 miljoonaa, että se ei ole ratkaisevaa.

Olen elänyt Lappeenrannassa kolme vuosikymmentä, eikä mitään investointia ole selvitetty niin perusteellisesti kuin nyt jäähallin rakentamista.

Jotta mittakaava pysyy mielessä, Lappeenranta panostaa sosiaali- ja terveystoimeen 250 miljoonaa ja lapsiin ja nuoriin 100 miljoonaa vuodessa.

Vastustajia ja kannattajia

Etelä-Saimaan toimituksella ei ole mitään yhteistä jäähallilinjaa, vaikka sitäkin väitetään. Arvaan, että joku työpaikallani kannattaa keskustan jäähallia, joku Kisapuistoa, joku ei perusta koko hallista ja jotain ei voisi vähempää kiinnostaa.

Tiedotusvälineen tehtävä on tarjota erilaisia näkemyksiä, joista lukijat voivat muokata oman mielipiteensä. Itse olen tehnyt aukeaman haastattelun keskustahallin kannattajasta Markus Iitiästä (kok.) ja uuden jäähallin rakentamista vastustavasta Kimmo Klemolasta (vihr.). Valtaosa jutuista on ollut perusuutisointia asian edetessä ja raporttien valmistuessa.

Sitten niitä on saanut kommentoida keskusteluketjuissa.

Pelkoa ja laskelmointia

Iso rohjakehan se halli Lappeenkadun ja Mutkakadun välissä olisi, mutta kuten kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä totesi, vastaisi yhtä keskustan umpikorttelia. Liikenteeseen keskustahalli toisi talvikaudella kerran viikossa tunnin ruuhkan. Helsinkiläisiä naurattaisi, moskovalaisilta en viitsi edes kysyä.

Se ei ole mikään peruste, ettei usko selvityksiä. Olen elänyt Lappeenrannassa kolme vuosikymmentä, eikä mitään investointia ole selvitetty niin perusteellisesti kuin nyt jäähallin rakentamista.

Se on kyllä meille tyypillistä, ettei tehdä mitään.

Valtuutettujen joukossa on selvästi sekä pelkuruutta tehdä päätös että laskelmointia, mikä toisi eniten ääniä.

Joku lappeenrantalainen voi vastustaa jäähallia ihan silkasta inhosta jääurheilua kohtaan ja sekin on sallittua, kunhan ei tukehdu omaan inhoonsa. Veronmaksajille nekin hoivakulut lankeavat.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan urheilutoimituksen esimies

Uusimmat uutiset