Kokoomus saamassa kolme paikkaa europarlamenttiin, Heinäluoma ääniharava Lappeenrannassa ja Imatralla: Seuraa tästä päivittyvää tuloslaskentaa

Eteläkarjalaisia ehdokkaita ei näytä olevan menossa läpi. Aura Salla ja Jari Karhu maakunnan omista ehdokkaista suosituimmat.

Kimmo Seppälä

Eero Heinäluoma
Eero Heinäluoma oli Suomen eurovaalien äänikuningas.
Eero Heinäluoma Eero Heinäluoma oli Suomen eurovaalien äänikuningas.

Kokoomus on europarlamenttivaalien suurin puolue. Kokoomus saa hieman yli 20 prosenttia äänistä ja kolme paikkaa. SDP, keskusta, perussuomalaiset ja vihreät saavat kukin kaksi edustajaa Euroopan parlamenttiin.

Vasemmistoliitto ja RKP ovat saamassa yhden paikan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli tyytyväinen puolueen suurimman puolueen asemaan eurovaaleissa. Kokoomuksen kannatus eduskuntavaaleissa vain kuukausi sitten oli 17 prosenttia.

— Kyllähän tämä tulos on erittäin hyvä, Orpo sanoi.

SDP:n Eero Heinäluoma on vaalien ääniharava. Hän oli myös suosituin ehdokas Imatralla, Lappeenrannassa, Ruokolahdella ja Rautjärvellä.

Heinäluoma, 63, on SDP:n kokenutta kaartia: hän on toiminut puolueen puheenjohtajana, eduskuntaryhmän puheenjohtajana, puoluesihteerinä, eduskunnan puhemiehenä ja valtiovarainministerinä. Hän ei ollut ehdolla kevään eduskuntavaaleissa.

Koko maassa vihreiden Ville Niinistö ja perussuomalaisten Laura Huhtasaari kävivät ääntenlaskussa tiukkaa taistelua kakkospaikasta.

Kai Skyttä

Virkailija leimasi eurovaalien äänestyslipukkeen Lauritsalan työväentalolla Lappeenrannassa sunnuntaina.
Virkailija leimasi eurovaalien äänestyslipukkeen Lauritsalan työväentalolla Lappeenrannassa sunnuntaina.

Eteläkarjalaisista ehdokkaista kukaan ei yllä Euroopan parlamenttiin. Noin kello 22, kun kaikkia ääniä ei ollut vielä laskettu, näytti siltä, että Heinäluoman jälkeen eniten ääniä Lappeenrannassa saivat Lappeenrannasta kotoisin oleva Aura Salla (kok.), lappeenrantalainen Jari Karhu (kesk.) ja Ville Niinistö (vihr.). Imatralla Heinäluoman perässä tulivat Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Ville Niinistö ja Sirpa Pietikäinen (kok.).

Taipalsaarella Suosituimpia olivat Aura Salla, Jari Karhu ja Eero Heinäluoma. Karhu oli suosituin Lemillä.

Keskustan konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen oli suosituin Parikkalassa, Luumäellä ja Savitaipaleella.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä SDP on suurin puolue 21,5 prosentilla ja toiseksi suurin kokoomus 19,1 prosentilla. Kolmanneksi eniten äänistä sai keskusta, 17,6 prosenttia. Eurovaaleissa äänesti 36,5 prosenttia Kaakkois-Suomen äänioikeutetuista. Koko maassa äänestysprosentti oli 42,7 prosenttia.

Jos Ison-Britannian ero EU:sta eli brexit toteutuu, Suomi saa neljännentoista paikan Euroopan parlamenttiin. Paikassa on ääntenlaskun edetessä ollut kiinni useita ehdokkaita.

Noin kello 22 vihreiden Alviina Alametsä oli kiinni neljännessätoista paikassa. Hän on 26-vuotias helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu. Hän olisi brexitin toteutuessa vihreiden kolmas euroedustaja. Alametsän vertailuluku oli tuolloin 86 354. Kokoomuksen entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola oli lähes tasoissa Alametsän kanssa.

Brexitin takarajaa on lykätty jo kahdesti eikä Britannian parlamentin alahuone ole toistaiseksi suostunut hyväksymään EU-erosopimusta. Se tulee seuraavan kerran käsittelyyn kesäkuussa, jolloin tilanne saattaa taas notkahtaa suuntaan tai toiseen. EU on antanut Britannialle lisäaikaa brexitin toteuttamiseen lokakuun loppuun saakka.

suurimman vertausluvun saanut ehdokas päässee siis lokakuussa osaksi Euroopan parlamenttia. Sekin on kuitenkin vielä mahdollista, että poliittiseen solmuun brexitissä joutuneet brittipäättäjät hakevat kansalta ratkaisua uudella kansanäänestyksellä.

Juttu päivittyy tuloslaskelman edetessä.