Reilu puolet ehdokkaista pitäisi viinat yhä Alkon hyllyissä, kertoo Etelä-Saimaan vaalikone — ”En usko, että kansamme suhde alkoholiin kestäisi tällaista toimea”

Kommenttiosiossa moni ehdokas on silti valmis viinien vapauttamiseen vähittäiskauppojen myytäväksi.

Raimo eerola

Kuohuviinien myynti on Alkon yksityisoikeus, mutta moni ehdokas olisi valmis vapauttamaan niiden myynnin vähäittäiskauppoille.
Kuohuviinien myynti on Alkon yksityisoikeus, mutta moni ehdokas olisi valmis vapauttamaan niiden myynnin vähäittäiskauppoille.

Reilu puolet Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansaedustajaehdokkaista pitäisi väkevät alkoholijuomat ja viinit Alkon hyllyissä. Tämä käy ilmi Etelä-Saimaan vaalikoneesta.

Kun vastaajia vaalikoneen avauspäivänä perjantaina aamupäivänä oli 109, heistä 52,29 prosenttia eli 57 ehdokasta vastasi olevansa täysin eri mieltä tai eri mieltä väittämään Viinien ja väkevien alkoholijuomien myynti vähittäiskaupoissa tulisi sallia.

Samaa tai täysin samaa mieltä väittämän kanssa oli 40,37 prosenttia vastaajista eli 44 ehdokasta. Kantaansa ei osannut sanoa 7,34 prosenttia vastaajista eli kahdeksan ehdokasta.

Viinien vapauttamiselle kannatusta

Vaikka kysymys koski sekä viinejä että väkeviä alkoholijuomia, viinien myyminen vähittäiskaupassa kelpaa useille ehdokkaille. Tämä kävi ilmi vaalikoneen kommenttiosuuksista.

Moni pitäisi väkevät alkoholijuomat edelleen Alkon monopolina, mutta vaikka väittämän kanssa oltiin eri mieltä, useissa kommenteissa nostettiin peukalo ylös viinien puolesta.

Jyrkimmin alkoholijuomien myynnin vapauttamiseen suhtauduttiin kristillisdemokraateissa. Vastanneista kaikki ovat myynnin vapauttamista vastaan.

Myös keskustassa on paljon Alkon monopolin kannattajia. Keskustan vastanneista ehdokkaista noin 83 prosenttia pitäisi viinit ja sitä väkevämmät juomat Alkossa.

SDP:n ehdokkaista 69 prosenttia on myös tyytyväisiä nykytilanteeseen.

Siniset ja kokoomus murtaisivat monopolia

Myönteisimmin viinien ja väkevien juomien vapauttamiseen suhtaudutaan sinisissä ja kokoomuksessa.

Kokoomukseen ehdokkaista noin 63 prosenttia ehdokkaista on samaa mieltä väittämän kanssa. Sinisistä ehdokkaista 75 prosenttia on samaa mieltä.

Puolueen linjaa kuvaa hyvin Kouvolasta ehdolla olevan työministeri Jari Lindströmin vastaus kommentti-osiossa.

— Viinit nyt aluksi. Eikä monessa maassa kaupassa myytävä alkoholi ole mikään tabu. Miksi sen pitäisi sitä olla Suomessakaan, Lindström kysyy.

"Ei missään nimessä"

Ehdokkaiden kommentteja väittämään Viinien ja väkevien alkoholijuomien myynti vähittäiskaupoissa tulisi sallia:

— En usko, että kansamme suhde alkoholiin kestäisi tällaista toimea. Sallisin kuitenkin viinien myynnin ulos sellaisissa kaupoissa ja ravintoloissa, jotka sijaitsevat kaukana, esim. yli 30 km, lähimmästä Alkosta. Matias Hilden (kesk.)

— Viinit tulee sallia vähittäiskaupoissa, mutta väkevien alkoholijuomien (vodkat ja viinat) myynti tulee säilyttää Alkossa. Linda Brandt-Ahde (kok.)

— Viinit tulee sallia, väkevät alkoholijuomat tulee olla Alkossa. Päivi Sivenius (ps.)

— Kannatan viinien tuontia vähittäiskauppoihin, kuten valtaosin Euroopassa. Turo Haapamäki (sd.)

— Ei missään nimessä. Jo nyt vähittäiskaupoissa olevat miedot alkoholijuomat mahdollistavat alkoholiongelman jatkumisen ja pahenemisen. Myynnin salliminen lisäisi alkoholisairauksia ja alkoholikuolemia ja alkoholista johtuvia sosiaalisia ongelmia. Juha Rantalainen (kd.)

— Väkeviä alkoholijuomia ei ole syytä tuoda kauppoihin Alkoa lukuun ottamatta. Viinien ja oluiden laajempaa myyntiä voivat myös kaupat itse kehittää, siihen on mahdollisuuksia jo nyt. Erilliset viinimyymälät voisi olla hyvä idea. Aimo Ruusunen (vas.)

Luetuimmat