”Siusta tulee ministeri”, tokaisi kannattaja jo Suna Kymäläistä halatessaan — Ravintola Riihessä vietettiin kansanedustajan palkkapäivää

Punaposkinen Kymäläinen jännitti puolueen menestystä, vaikka vaalivoitto näytti varmalta.

Minna Mäkinen

Suna Kymäläinen näyttää lähtevän kolmannelle kaudelle eduskuntaan.
Suna Kymäläinen näyttää lähtevän kolmannelle kaudelle eduskuntaan.

Ravintola Riihessä kuultiin jämäkät aplodit, kun ennakkoäänien tulos julkistettiin. Valtakunnalliset luvut lupasivat SDP:lle vaalivoittoa.

Suna Kymäläinen seurasi tiiviisti puhelimeltaan puolueen ja henkilökohtaisten ääniensä kehitystä. Kymäläisen ennakkoäänisaalis oli 3 185. Hyvältä näytti.

— Loppuun asti silti jännitetään puolueen tulosta.

Ääntenlaskennan edetessä Kymäläistä alkoi jo hymyilyttää ja tukijoukkojen puheensorina kasvoi. Kun äänistä oli laskettu 41 prosenttia, oli Kymäläisen äänisaalis jo 3 870. Läpimeno oli selvää. Paikalle saapunut Ritva Häkkinen antoi Kymäläiselle tiukan halauksen ja sanoi:

— Siusta tulee ministeri.

Päämäärä jo selvä: ihmisten arjen helpotus

SDP:lle oli tulossa Kaakossa viisi kansanedustajapaikkaa, joista Kymäläiselle äänimäärän perusteella kolmas paikka.

— Kentältä saadut viestit osoittautuivat oikeiksi. Nyt tuntuu hyvältä. Vaalipäivä on kansanedustajan palkkapäivä, totesi Kymäläinen.

Kymäläinen iloitsi myös puolueen menestyksestä.

— Vahvasta asemasta lähdetään hallitusneuvotteluihin. Itse olen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja minusta tullee hallitusohjelman neuvottelija. Saan oman kädenjälkeni hallitusohjelmaan. Se on hieno ja kiinnostava pesti.

Tulevan kansanedustajakauden päämäärät ovat selvät.

— Inhimillistäminen, ihmisten arjen helpotus ja tulevaisuuteen satsaaminen lasten ja nuorten osalta. Myös eläkeläisiä ajattelen, eläkkeet eivät ole nousseet kymmeneen vuoteen.

Punaposkinen Kymäläinen totesi, että jännityksen hieman lauettua olo oli pyörryttävä.

— Haluan kiittää äänestäjiä ja vaalikentillä kohtaamiani evästäjiä.

Seinänvieruspenkillä istui tyytyväisenä Leena Rummukainen, joka on tehnyt vaalityötä Kymäläisen tiimissä kaikissa kolmessa kampanjassa.

— Hyvältä näyttää.