Niina Malmin valvojaisissa jännitetään edelleen — ”En usko läpimenoon ennen kuin 98 prosenttia äänistä on laskettu”

Anu Pakarinen

Ääntenlaskennan etenemistä seurattiin Niina Malmin vaalivalvojaisissa herkeämättä.
Ääntenlaskennan etenemistä seurattiin Niina Malmin vaalivalvojaisissa herkeämättä.

Niina Malmin vaalivalvojaisissa Imatralla oli alusta saakka iloinen ja optimistinen tunnelma. Paikalla oli 30–40 henkeä, jotka uskoivat läpimenoon vuorenvarmasti.

Ex-kansanedustaja Sinikka Hurskaisen mukaan vaaliasetelma on nyt sellainen, että vaadittaisiin suoranainen ihme, jos Malm ei tulisi valituksi. Hänestä Imatran kolmen työväenyhdistyksen yhdistyminen on muuttanut tilannetta aiempaan nähden. Kaikki demarit ovat nyt yhtenäisenä joukkueena Niinan takana, Hurskainen arvioi.

Kun ensimmäiset ennakkoäänet lävähtivät julki, väki hurrasi SDP:n tulokselle sekä Malmin äänisaaliille. Näytti siltä, että SDP olisi saamassa lisäpaikan Kaakkois-Suomessa, ja se näytti olevan menossa Niina Malmille.

Ehdokas itse ei vielä kello 21 aikaan uskaltanut luottaa läpimenoonsa, vaikka oli otettu äänimäärästään.

— Vasta sitten, kun 98 prosenttia äänistä on laskettu, Malm pudisteli onnellisena päätään.

Myös vaalipäällikkö Ilkka Nokelainen toppuutteli innokkaimpia onnittelijoita. Ei ole peli vielä lainkaan selvä, Nokelainen tuumasi ääntenlaskentaa seuratessaan.

Ex-kansanedustaja Sinikka Hurskainen veikkasi, että Niina Malm saa 3 600 ennakkoääntä. Oikea luku oli 3 700 ääntä.
Ex-kansanedustaja Sinikka Hurskainen veikkasi, että Niina Malm saa 3 600 ennakkoääntä. Oikea luku oli 3 700 ääntä.

Malm kertoi jännityksen olleen aamulla hirmuinen. Hän nollasi ajatuksiaan käymässä päivällä ratsastamassa ja saunassa. Valvojaisissa jännitti enää ”vähäsen”.

Rinnalla jännittämässä oli myös puoliso Jari Viuhkonen. Hän on täysin valmis ottamaan vastuun kodista ja pariskunnan 12- ja 15-vuotiaista lapsista. Asiat on puitu valmiiksi yhdessä läpi läpimenon varalta.

— Koti jää Imatralle, Viuhkonen kertoo.

Silmiinpistävää valvojaisissa oli lämmin ja välitön tunnelma. Lapsia vilisteli mukana menossa. Vähän väliä joku tukijoukoista kaappasi Niina Malmin halattavakseen.

— Niinan persoona on sellainen. Hän vetää puoleensa, sanoo Tuija Dahlgren.

— Niinalla on selkeä kuva siitä mihin tarttua, ja rohkeutta sanoa. Hän ei jää sanattomaksi, kehui puolestaan Leena Martikainen.

Äänentenlaskennan edetessä tilanne alkoi näyttää Malmin kannalta huonommalta. Kello 22 aikaan hän oli täpärästi jäämässä eduskuntapaikasta, mutta tilanne elää. Jännitystä riittää siis vielä pitkälle yöhön.

Luetuimmat