Väsymätön Väyrynen luottaa brändiinsä — Tähtiliikkeen vetäjän ykköstavoite on Suomen itsenäisyys

Tähtiliike nimesi Väyrysen perjantaina ehdokkaaksi myös EU-vaaleihin.

Kai Skyttä

Tähtiliikkeen Paavo Väyrynen kiersi perjantaina Kaakkois-Suomessa. Lappeenrannassa kyytiä saivat Väyrysen vaalitenteistään hyllyttämä Yle ja entinen puolue keskusta.
Tähtiliikkeen Paavo Väyrynen kiersi perjantaina Kaakkois-Suomessa. Lappeenrannassa kyytiä saivat Väyrysen vaalitenteistään hyllyttämä Yle ja entinen puolue keskusta.

Veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen ottaa väkeä vastaan kahvila Majurskassa.

Vaalikansalle on luvassa kahvia ja iso voisilmäpulla. Väyrynen kiertää kahvipöydissä kättelemässä väkeä ja esittelemässä viimeistä kirjaansa.

Hiljainen puheensorina loppuu, kun isäntä ottaa lavan haltuunsa.

72-vuotias Väyrynen aloitti poliittisen uransa vuoden 1970 eduskuntavaaleissa ja nousi saman tien eduskuntaan silloisen keskustapuolueen riveistä Sen jälkeen hän on ollut Suomen tunnetuimpia poliitikkoja yli viiden vuosikymmenen ajan.

Brändiinsä hän luottaa edelleen, tapahtuipa hänen ympärillään mitä tahansa. Näin Lappeenrannassakin.

— Kaakkois-Suomesta on mahdollisuus saada kansanedustaja. Viime presidentinvaaleissa sain täältä 15 000 ääntä. Edellisissä eduskuntavaaleissa paikkaan riitti 12 500 ääntä.

Santeri Alkion ääni kuuluu edelleen

Tähtiliikkeen ykkösteemana on Suomen itsenäisyys ja EU:n yhdentymiskehityksen vastustaminen.

Muita kärkiteemoja ovat puolueettomuus, maahanmuuttopolitiikka, alkiolainen köyhien asia ja aluepolitiikka.

Majurskassa äänestäjiä kiinnostivat veroasiat, SDP:n vaalilupaukset ja puolustuspolitiikka. Väyryseltä kysyttiin muun muassa kantaa Ottawan maamiinat kieltävään sopimukseen.

— Oli virhe liittyä sopimukseen. Miinat ovat halpa ja hyvä puolustusase. Suomen on muutenkin vahvistettava maavoimiaan, Väyrynen sanoi.

Väyrynen itse on ehdolla kaksissa vaaleissa. Nyt meneillään on eduskuntavaalikampanja. Eilen puolue tiedotti ensimmäisistä ehdokkaistaan EU-vaaleissa, ja mukana oli myös Väyrysen nimi.

Vaaliteltoilla

Seitsemän tähden liikkeen vaalitilaisuus kahvila Majurskassa.

Vetonaulana puolueen perustaja ja puheenjohtaja Paavo Väyrynen sekä ehdokkaista muuan muassa lappeenrantalainen Risto Huovinen.

Tarjolla Väyrysen kirjoja, pullaa, kahvia, karkkia ja ehdokasesittelyjä.

Paikalla noin 20 henkilöä.